Operațiunea Pygmalion. O cârtiță sovietică și un leș în mare.

Povestea începe cu Ze’ev Avni, care își dorea să devină agent al Mossadului.

Când a sosit, în ziua aceea ploioasă din aprilie 1956, la sediul organizației, spera din tot sufletul să iasă de acolo ca angajat al serviciilor secrete. Încerca de ani de zile să devină unul dintre puținii aleși, și acesta era cel mai important țel al vieții sale.

Ce credea că îl recomandă? Mai ales că se născuse în Letonia, crescuse în Elveția, servise în armata elevețiană în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, iar, în 1948 emigrase în Israel.

Și-a schimbat numele într-unul evreiesc, locuise și muncise în kibbutzul Hazorea, se angajase la Ministerul Afacerilor Externe și primise un post la Bruxelles.

Era prezentabil. Vorbea fluent câteva limbi străine. Superiorii săi erau mereu fascinați de manierele și sârguința lui, deopotrivă cu disponibilitatea sa de a îndeplini orice sarcină dificilă, mai ales dacă aveau legătură cu Mossad.

Oricând se-ntâmpla ca un diplomat să aibă nevoie de un curier secret pentru a face un drum urgent într-un alt oraș, pentru a livra documente clasificate unei unități sub acoperire a Mossadului undeva pe continental European, Avni era primul care sărea în ajutor.

În mod neoficial, cam devenise unul din oamenii Mossadului în Europa, iar cooperarea sa devenise mai intense când a fost transferat la Ambasada Israelului la Belgrad.

După îndelungi încercări, cereri și dorințe de a intra în audiența la ramsad, Isser Harel, numit Micul Isser, acesta a fost primit de șeful Mossadului pentru a-I solicita acestuia înființarea unei sucursale a organizației în Iugoslavia.

La a doua întrevedere cu șeful Mossadului, acesta i-a cerut să mărturisească aparteneța sa la serviciile de informații sovietice. Era spion sovietic. Avni a fost arestat, interogat, dezvăluindu-și identitatea și adevăratul scop. Comunist înfocat încă din adolescență, fusese recrutat de Direcția de Contrainformații a Armatei Roșii încă de când trăia în Elveția și făcuse spionaj pentru Uniunea Sovietică în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

După mărturisiri complete la proces, Avni a fost condamnat la 14 ani de închisoare, însă a fost eliberat după nouă ani, pentru bună purtare

Isser i-a comunicat biografului său că Avni fusese cel mai periculos spion prins până atunci în Israel, dar și cel mai fermecător, vorbind despre el cu căldură, ca despre spionul-gentleman.Operațiunea

Pygmalion, cum a fost denumit cazul Avni, a fost ani de zile unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale Mossadului.

Acesta este doar unul dintre cazurile prezentate în volumul Mossad, istoria sângeroasă a spionajului israelian, al lui Michael Bar-Zohar și Nissim Mishal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: