Probleme în procesul de privatizare al industriei ucrainene de apărare
Statele Unite ar intenționa să stopeze cumpărarea, de către China, a unui pachet majoritar de acţiuni la compania aerospaţială ucraineană Motor Sich, fapt ce îngreunează privatizarea industriei ucrainene de apărare.
Autoritatea Anti-Monopol din Ucraina se pregătește să blocheze un acord care ar oferi Beijingului acces la tehnologii militare, iar diplomația americană și asistența tehnică pe care Washingtonul le oferă Kievului au jucat un rol esențial în acest proces.
O decizie în acest sens ar urma să fie luată la finalul lui martie a.c.
În decembrie 2019, ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina, William Taylor, a declarat pentru presa ucraineană faptul că mai multe companii „americane serioase” sunt interesate şi iau în calcul posibilitatea de a cumpăra acţiunii la compania aerospațială ucraineană Motor Sich.
Creat în 1907, Motor Sich este un important producător de motoare pentru elicoptere și avioane, inclusiv motoare pentru cel mai mare avion de marfă An-225 din lume, cunoscut și sub numele de „Mriya”. O parte importantă a activității sale este, de asemenea, se desfăşoară în jurul modernizării de echipamente şi tehnica militară construită de sovietici. Motor Sich are clienți în aproximativ 120 de țări, în special pe cei care și-au construit capacitatea militară folosind tehnologia fabricată de sovietici.
În iunie 2019, compania aerospațială chineză Skyrizon a anunțat că doreşte să cumpere peste 50% din acţiunile societăţii ucrainene Motor Sich, pentru o sumă nedezvăluită, în așteptarea aprobării Comitetului antimonopol al Ucrainei.
Compania chineză Skyrizon Aviation Industry Investment a semnat în anul 2016 un acord pentru achiziţia unui pachet de acţiuni în cadrul societăţii Motor Sich (producătoare de motoare pentru avioane şi elicoptere civile şi militare), dar înţelegerea a fost blocată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) la începutul anului 2018, care au deschis o investigaţie pentru un presupus sabotaj privind planurile firmei de a transfera tehnologie prin deschiderea unei fabrici în China.
Continuarea poate fi vizualizată aici: www.intelligenceonline.com
Sursa foto: commons.wikimedia.org