Ce instituții au precedat CIA?


Biroul de Servicii Strategice – Office of Strategic Services (OSS) a fost o agenție de informații de război a Statelor Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și predecesor al Agenției Centrale de Informații (CIA). OSS a fost constituită pentru a coordona activitățile de spionaj din spatele liniilor inamice pentru toate ramurile forțelor armate ale Statelor Unite. Alte funcții ale OSS includeau utilizarea propagandei, subversiunii și a planificării postbelice. În octombrie 1945, din ordinul președintelui Truman, aceasta a fost desființată.

Sursa Video: https://en.wikipedia.org/

Între octombrie 1946, anul desființării OSS și iulie 1947, anul înființării CIA, de culegere de informații secrete din străinătate și de operațiunile de contraspionaj din interiorul Stetelor Unite s-a ocupat Unitatea de Servicii Strategice – Strategic Service Unit (SSU).

Tot în anul 1946, datorită birocrației create de cele două ramuri de informații, spionaj și contraspionaj, președintele Truman a decis înființarea așa numitului Grup Central de Informații (CIG). Acest grup avea să se ocupe de culegerea de informații în străinătate și urma să fie sub supravegherea așa numitei Autorități Naționale de Informații (NIA). NIA era formată dintr-un reprezentant la Casei Albe și trei reprezentanței ai Secretariatului de Stat, ai Secretariatului de Război și Secretariatului Marinei. În funcția de director al acestiei Centrale de Informații, președintele Truman, l-a numit pe directorul adjunct al Informațiilor Navale, amiralul Sydey W. Souers. Funcția de director fiind prescurtată cu inițialele DCI. CIG avea ca sarcini să-i întocmească președintelui Truman unui raport de informații zilnic și săptămânal cu recomandări despre operațiuni.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *