A reușit Frank Sinatra să păcălească FBI?

Zvonurile cu privire la presupusele legături ale lui Frank Sinatra cu mafia s-au amplificat în 1947, după ce Sinatra s-a întâlnit cu celebrul mafiot Luciano, supranumit Lucky, într-un hotel din Havana.

La acea dată, agenții FBI îl monitorizau deja îndeaproape pe cântăreț. Mulți credeau că Sinatra îi cunoștea personal pe membrii bandei lui Al Capone. A fost puțin adevăr în toate aceste zvonuri, potrivit fostului său manager, Tony Described. Mulți dintre acei tipi își doreau să intre în cercul de intimi ai cântărețului, așa că încercau să-i câștige prietenia.

Sinatra a glumit că strămoșii lui italieni sunt de vină pentru asocierea lui cu mafia: „Doar pentru că numele meu se termină cu o vocală”.

Încă din anii 1940, FBI avea un dosar de urmărire pe numele lui Sinatra. Pe de o parte din cauza presupusei prietenii cu mafioții, pe de alta din cauza cauza convingerilor anti-rasiste, liberale ale cântărețului. FBI-ul interpreta negativ politicile de stânga susținute de Sinatra,nănuindu-l că e un susținător al comunismului.

Agenția a colectat informații despre Sinatra din anii 1940 până în anii 1980. A rezultat un dosar de peste 2.000 de pagini. În ciuda supravegherii intense, inclusiv a încercărilor de a face interceptări în casa lui Sinatra, cântărețul și-a oferit ajutorul FBI-ului – era gata să devină informator pentru agenție încă din anii 1950. Unii speculează că Sinatra a sperat în acest fel să se „spele de păcate” în ochii agenților și să stopeze răspândirea zvonurilor despre legătura sa cu mafia. FBI l-a refuzat însă. „Nu vrem să avem nimic de-a face cu el”, a scris un asistent al lui Herbert Hoover în raport.

Potrivit Washington Post, dosarul înfățișează pur și simplu un bărbat care „a flirtat toată viața” cu mafia și care avea un temperament fierbinte. Dar aceste lucruri erau cunoscute publicului înainte de începerea anchetei.

Deși relația lui Sinatra cu FBI nu era deloc amicală, agenții l-au ajutat odată pe Sinatra să-și recupereze fiul, care fusese răpit pentru răscumpărare în decembrie 1963 . Imediat ce răpitorii au primit banii, l-au eliberat pe băiat. La scurt timp după aceea, FBI i-a arestat și a returnat cea mai mare parte a răscumpărării. „Aș dori să-mi exprim profunda apreciere și recunoștință pentru munca excelentă a FBI”, a scris Sinatra într-o scrisoare adresată lui Hoover.

Sursa: evenimentulistoric.ro

Sursa foto: history.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *