CIA intervine în alegerile din alte țări?

Duminică 21 iunie, pe site-ul foreignaffairs.com, a fost publicat un fragment din volumul “Rigged: America, Rusia și One Hundred Years of Covert Electoral Interference “(ce urmează să fie publicată în cursul anului 2020), în care autorul David Shimer, asociat al Universității Yale și doctorand în relații internaționale la Universitatea Oxford, face o trecere în revistă a operațiunilor clandestine ale CIA.

Redăm, mai jos, scurte pasaje:

 “Președintele Rusiei, Vladimir Putin, tinde să răspundă la întrebările legate de interferența guvernului său în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, cu o combinație de refuzuri și contraargumente. El a susținut, în iunie 2017, că Statele Unite ale Americii “au intervenit activ în campaniile electorale din întreaga lume”. Scopul acestei afirmații este de a scuza și de a distrage atenția de la acțiunile Rusiei și, în multe țări, asta funcționează. De la Kiev la Bruxelles, până la Londra, oficialii guvernamentali mi-au spus că au suspiciunea că Agenția Centrală de Informații (CIA) intervine frecvent în alegerile din străinătate. Această percepție este de înțeles, zeci de ani a fost, însă, reală/ Primul program de astfel de operațiuni clandestine al CIA a fost o operațiune de a manipula alegerile din 1948, din Italia. Ofițerii americani de informații au răspândit materiale de propagandă, au finanțat candidatul preferat și au orchestrat inițiative de susținere – toate pentru a avantaja forțele italiene de centru în defavoarea celor de stânga. După ce Partidul Comunist Italian a pierdut alegerile, operațiunea din 1948 a devenit un șablon “pentru ce a făcut agenția, atunci, în multe, multe țări”, în concurență cu omologul său sovietic, KGB, mi-a declarat David Robarge, istoricul intern al CIA. Din Chile și Guyana, până în El Salvador și Japonia, CIA și KGB au intervenit în alegeri democratice de pe tot globul. Unele dintre aceste operațiuni au manipulat direct buletinele de vot, altele au manipulat opinia publică însă toate au fost concepute pentru a influența rezultatele alegerilor“.

Apoi, Războiul Rece s-a încheiat, iar obiectivele insidioase ale operațiunilor electorale ale Moscovei și Washingtonului au devenit caduce. De atunci, serviciile ruse au intervenit în multe țări pentru a influența rezultatul alegerilor, nu în sensul de a promova o ideologie, ci pentru a promova divizarea și candidații autoritari, a semăna haosul și confuzia și a delegitimiza modelul democratic. Însă, ce-i cu CIA?”





 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *