Ce reprezintă acronimul DGIA?

Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), înființată la 1 iulie 1999, este structura de informații a Armatei Române.

DGIA asigură obținerea, prelucrarea, verificarea, stocarea și valorificarea informațiilor și datelor referitoare la factorii de risc și amenințările interne și externe, militare și nonmilitare, care pot afecta securitatea națională în domeniul militar, coordonează aplicarea măsurilor contrainformative și cooperarea atât cu serviciile/structurile departamentale naționale și de informații, cât și cu cele ale statelor membre ale alianțelor, coalițiilor și organizațiilor internaționale la care România este parte și asigură securitatea informațiilor clasificate naționale, NATO și Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apărării.

Personalul DGIA își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a securității naționale în domeniul militar. Pentru culegerea de informații în teatrele de operații și pentru lupta împotriva terorismului, DGIA poate avea în subordine structuri combatante.

DGIA este condusă de un Director General, cadru militar în activitate. Directorul General este numit de către Ministrul Apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a Țării. Funcția de director general este asimilată funcției de Secretar de Stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *