Un fost înalt responsabil FBI, condamnat la închisoare fiindcă a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska: „Charles McGonigal a trădat încrederea pe care i-a acordat-o ţara”

Un fost înalt responsabil al poliţiei federale americane, FBI, a fost condamnat la patru ani şi două luni de închisoare deoarece a lucrat pentru oligarhul rus Oleg Deripaska, vizat de sancţiunile Washingtonului, a anunţat joi Departamentul de Justiţie (DoJ) al Statelor Unite, notează AFP, citată de Agerpres.

Arestat în ianuarie, Charles McGonigal, 55 de ani, care a condus unitatea de contrainformaţii din cadrul biroului FBI la New York înainte de a se pensiona în 2018, a pledat vinovat în august pentru încercarea de a încălca legea privind sancţiunile şi spălare de bani în beneficiul lui Oleg Deripaska.

El a fost condamnat joi la 50 de luni de închisoare şi o amendă de 40.000 de dolari, a anunţat DoJ într-un comunicat.

„Charles McGonigal a trădat încrederea pe care i-a acordat-o ţara, folosindu-şi funcţia din FBI pentru a-şi pregăti viitorul în afaceri”, a declarat procurorul districtului Sud din New York, Damian Williams, citat în text, acuzându-l că „a compromis securitatea naţională oferindu-şi serviciile lui Oleg Deripaska, un magnat rus care se comportă ca un agent al lui Vladimir Putin”.

În momentul în care participa la anchete asupra oligarhilor ruşi, printre care Oleg Deripaska (fondatorul gigantului în domeniul aluminiului Rusal), Charles McGonigal „a început să stabilească o relaţie cu un agent al lui Deripaska în speranţa de a face afaceri cu el odată retras din FBI”, a subliniat DoJ.

„În 2021, a încercat să-i furnizeze servicii, cu încălcarea sancţiunilor impuse în 2018 de Statele Unite împotriva lui Deripaska”, interzicând orice relaţie comercială între americani şi acesta din urmă, potrivit comunicatului.

Îi este reproşat în special că a acceptat să ancheteze pe cont propriu asupra unui oligarh rus rival, în schimbul unor plăţi clandestine.

„McGonigal spera să câştige milioane de dolari din afacerea lui cu Deripaska, dar agenţi aparţinând diviziei FBI pe care o conducea au fost cei care i-au dejucat planul după doar câteva luni”, a precizat Departamentul de Justiţie al SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *