Dezertor din Securitatea Chinei, „sursa” americanilor în cazul COVID
Dong Jingwei, un politician chinez care a ocupat funcțiile de viceministru al securității statului și șef al contrainformațiilor în Ministerul Securității Statului a trădat regimul comunist din China şi a fugit în SUA cu secretele Sars-Cov-2, care a generat pandemia de coronavirus.
Conform jurnaliștilor chinezi, Dong Jingwei ar fi transmis informaţii importante despre Institutul de Virusologie Wuhan, de unde se consideră că a pornit infecţia cu noul coronavirus, notează news.com.au.
Dong Jingwei ar fi trădat China şi a plecat în SUA cu secretele Sars-Cov-2. Era şeful contraspionajului şi odată preluat serviciile secrete americane, a recunoscut că noul coronavirus chinezesc provine din laborator.
Publicaţia mai menţionează că este posibil ca dovezile transmise de Dong să fi declanşat decizia preşedintelui american Joe Biden, care a ordonat serviciilor de informaţii să afle originea COVID.
Dacă zvonurile despre vice-ministru pentru securitatea statului şi şef al contrainformaţiilor se dovedesc a fi reale, atunci Dong Jingwei ar fi cel mai înalt dezertor din Republica Populară Chineză într-un stat occidental.
Fuga din China comunistă a fost înregistrată în februarie 2021. Dong Jingwei are 57 de ani şi nu ar fi singurul nume important din Guvernul Chinei pe care l-ar fi „interceptat” americanii. Jurnalistul american Adam Housley a dezvăluit primul această informație. Racolarea șefului contraspionajului chinez este o lovitură năprasnică dată de serviciile americane. Housley a dezvăluit că agenţii speciali din FBI au fost primii care s-au ocupat de Jingwei. Ulterior, prelucrarea acestuia a fost pasată Direcției de Informații a Armatei SUA.
În februarie 2021, fostul şej al contraspionajului din China a zburat din Beijing în Hong Kong și apoi din Hong Kong în SUA. Pretextul ales? Vizitarea fiicei care este studentă la o universitate din California. Această informaţie capătă substanţă mai ales că numele lui Dong nu a apărut aproape niciodată în presa de limbă engleză a Chinei.
După ce s-a dezvăluit că a defectat în SUA, South China Morning Post a publicat imediat o declarație pe care i-o atribuie. El vorbeşte în acea ştire despre întărirea eforturilor pentru a-i prinde pe agenții străini. Reprezentanţii publicației susțin că Dong ar fi făcut această declarație la trei zile după ce-a apărut public că Dong Jingwei a defectat în SUA. Jurnaliştii chinezi au arătat că ar fi luat declarația de pe un site al unei comisii care controlează serviciile chinezești.
De asemenea, declarația ar fi fost lansată la o conferință. Totuşi, ei nu au publicat nicio fotografie care să ateste că Dong ar fi fost prezent la acea conferință. Totodată, nu a fost menţionat locul în care ar fi fot organizat acel eveniment. Toate aceste indicii arată că publicarea declaraţiei lui Dong Jingwei n-ar fi altceva decât o tactică prin care China încearcă să nege că americanii racolat un oficial important om din serviciile chinezești.
Pe rețelele de socializare ale activiștilor anticomuniști s-au înmulţit speculațiile despre acest episod. The Times scrie că Han Lianchao, un actvisit care a defectat în 1989 după masacrul din Piața Tiananmen, spune că despre Dong s-ar fi discutat la întâlnirea sino-chineză din Alaska. Asta s-a întâmplat în martie, la o lună după zborul spre SUA.
În Alaska, Wang Yi, ministrul de Externe chinez, le-ar fi cerut americanilor să-l extrădeze pe Dong. Cererea ar fi fost respinsă de secretarul de stat american, conform The Times. Un oficial de rang înalt din administrația de la Washington a negat că o asemenea discuție ar fi avut loc în Alaska.
Surse americane au declarat pentru RedState că oficialii chinezi chiar fi cerut extrădarea lui Dong, dar că Antony Blinken le-a spus chinezilor că Dong nu se află pe teritoriul SUA.
Surse: newsweek, evz.ro
Sursa foto: thetimes.co.uk