Cele mai importante evenimente, din 2021, din sfera spionajului
Nu puține au fost evenimentele derulate în lumea ascunsă a agențiilor de informații, anul trecut, cunoscute și presei, bineînțeles. Așa că, enumerăm doar câteva, pentru început: de la construirea, de către FBI a unei companii de telefonie falsă, într-o operațiune globală de interceptări telefonice; spionarea de către SUA a unora dintre cei mai apropiați aliați ai săi europeni cu ajutorul Danemarcei; judecarea spionilor chinezi și nord-coreeni, în SUA; vizarea a unor șefi de stat de un controversat program spion pentru telefon.
- FBI a construit o companie de telefonie falsă, într-o operațiune globală de interceptări telefonice.
Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite a construit un furnizor fals de servicii de telefonie pentru o operațiune secretă la nivel mondial pe care oficialii au descris-o drept „un moment decisiv” în istoria structurilor de forță. Operațiunea, cunoscută sub numele de TROJAN SHIELD, a implicat peste 9.000 de ofițeri din 18 țări din întreaga lume. Când existența TROJAN SHIELD a fost anunțată într-o serie de conferințe de presă oficiale în iunie, oficialii au spus că operațiunea „a oferit forțelor de ordine o fereastră către un nivel de criminalitate nemaiîntâlnit până acum la această scară”.
2. SUA i-au spionat pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi europeni cu ajutorul Danemarcei.
Primele afirmații privind o presupusă colaborare secretă între agențiile de informații specializate în interceptarea comunicațiilor ale Statelor Unite și Danemarcei au apărut în noiembrie 2020. Până în ianuarie 2021, era clar că guvernul danez va trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă față consecințelor controversatului său acord de spionaj cu Washington, în baza căruia Danemarca a permis SUA să spioneze pe unii dintre cei mai apropiați aliați europeni ai săi. Totuși, știrea din iunie că Danemarca a ajutat SUA să spioneze țări precum Germania, Franța, Suedia și Norvegia are o semnificație simbolică uriașă care nu poate fi trecută cu vederea.
3. Pentru prima dată, spioni chinezi și nord-coreeni au fost judecați în SUA.
Pentru prima dată, un presupus spion chinez a fost judecat – și condamnat – în Statele Unite. Potrivit procurorilor, Yanjun Xu, cunoscut și sub numele de Qu Hui sau Zhang Hui, a fost director adjunct de divizie în Ministerul Securității de Stat (MSS) – agenția de informații a Chinei. Condamnarea sa a fost descrisă de observatori drept un „moment fundamental” pentru contrainformațiile americane. De asemenea, pentru prima dată, un presupus ofițer de informații din Coreea de Nord, Mun Chol-myong, a fost judecat într-un tribunal american. Un cetățean nord-coreean cu reședința în Singapore a încercat să fraudeze băncile internaționale și să spele bani prin sistemul financiar american, în beneficiul agențiilor de spionaj nord-coreene.
4. Cel puțin 14 șefi de stat au fost vizați de un controversat program spion pentru telefon.
Cel puțin 14 actuali sau foști șefi de stat s-au numărat printre 50.000 de persoane din întreaga lume ale căror telefoane personale ar fi fost compromise printr-un software de supraveghere controversat, cunoscut sub numele de Pegasus. Spyware-ul este comercializat de NSO Group Technologies, o companie israeliană de supraveghere digitală cu sediul în apropiere de Tel Aviv. Pegasus se poate instala pe telefoane vizate fără a le solicita utilizatorilor să facă click pe vreun link sau să descarce o aplicație. Lista țintelor spyware-ului ar conține dispozitive telefonice aparținând a trei președinți, francezul Emmanuel Macron, Cyril Ramaphosa din Africa de Sud și Barham Salih din Irak. Dispozitivele a trei actuali premieri, Saad-Eddine El Othmani din Maroc, Mostafa Madboul din Egipt și Imran Khan din Pakistan sunt, de asemenea, pe listă. Ca urmare a acestor dezvăluiri, Departamentul de Comerț al SUA a plasat NSO Group Technologies pe o listă de sancțiuni în 3 noiembrie.