Marile companii americane de AI, vizate de actiuni masive de spionaj din partea Chinei. Avertismentul FBI
Companii americane precum Google, Microsoft, și OpenAI sunt în prezent vârful de lance al dezvoltării inteligenței artificiale generative în întreagă lume. Cu toate acestea, doi dintre cei mai importanți lideri de securitate națională din SUA au declarat că dezvoltatorii de AI sunt atacați de infractori cibernetici străini și de state precum China, relatează CNBC.
„Optsprezece dintre cele mai de succes 20 de companii de IA din lume sunt americane”, a declarat marți directorul FBI, Christopher Wray. „Puteți paria pe ultimul dolar că adversarii străini, în special chinezii, vizează în mod activ această inovație, această proprietate intelectuală”, a mai spus el.
Wray a declarat că inteligență artificială generativă este un „amplificator semnificativ, atât din punct de vedere cantitativ, cât și al sofisticării, al amenințărilor care există deja”, adăugând că instrumentele de inteligență artificială îi ajută pe infractori „să își facă atacurile mai sofisticate, mai credibile, mai pernicioase”.
Generalul Paul Nakasone, care este director al Agenției Naționale de Securitate și șef al Serviciului Central de Securitate, a declarat că adversarii Statelor Unite folosesc capacități de inteligență artificială dezvoltate de companii americane, ceea ce face că protejarea acestei proprietăți intelectuale să fie crucială.
„Asta îmi spune că avem un avantaj în domeniul inteligenței artificiale și vrem să ne menținem acest avantaj”, a declarat Nakasone. „Acesta este viitorul nostru, acesta este locul în care vom avea un impact marcat în ceea ce privește economia noastră, securitatea națională și alte lucruri”, a mai spus el.
FBI și Comandamentul cibernetic al SUA, un comandament din cadrul Departamentului Apărării axat pe spațiul cibernetic, colaborează îndeaproape la operațiuni împotriva unei varietăți de adversari, fie că este vorba de state precum China, Rusia, Iran sau Coreea de Nord, dar și de grupuri criminale și alți actori străini.
În septembrie 2023, Agenția Națională de Securitate a creat o nouă entitate numită AI Security Center pentru a supraveghea dezvoltarea și integrarea capacităților de inteligență artificială în cadrul sistemelor de securitate națională ale SUA.
„Am știut că trebuie să putem face acest lucru, în ceea ce privește capacitatea de a oferi informații pentru a înțelege ce tehnici comerciale sau cu ce tehnici [adversarii] vor încerca să va fure proprietatea intelectuală”, a declarat Nakasone, adăugând că eforturi similare în domeniul securității cibernetice au avut succes.
Atât Nakasone, cât și Wray au subliniat că, pe măsură ce atacatorii și adversarii utilizează tot mai mult aceste instrumente de inteligență artificială, cea mai bună apărare se va formă prin parteneriate, fie că este vorba de agenții guvernamentale precum cea a lor, de sectorul public și cel privat, precum și de aliați din întreagă lume.