Ar fi fost dronele turcești o soluție și pentru România?
Forțele aeriene din Ucraina au provocat distrugeri masive armatei invadatoare a Rusiei cu ajutorul unor drone de producție turcească. În cel puțin două atacuri confirmate vedem cum aeronavele distrug coloane de vehicule rusești. Impactul dronelor a fost atât de mare încât șeful forțelor aeriene ucrainene, general-locotenentul Mykola Oleshchuk, le-a numit „dătătoare de viață”. Faptul că dronele au putut acționa cu atâta eficiență sugerează că Rusia nu a reușit să obțină controlul asupra spațiului aerian al Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat și de autoritățile de la Kiev.
Militarii din Forțele Terestre Ucrainene (UFG) au distribuit pe mediile de socializare un cântec scris pentru dronele turcești Bayraktar TB2. Pe youtube, melodia se precizează că a fost produsă în numele copiilor ucraineni pentru georgieni, sirieni, ceceni și tătarii din Crimeea.
Melodia vorbește despre ”oile” care ”au venit la noi din est pentru a restabili un mare stat”, însă sunt conduse cu grijă de ”ciobanii” ucraineni, iar câinii lor de turmă se numesc Bayraktar. Cântecul vorbește despre ”tanchiștii ascunși prin tufișuri”, dar este amintit și președintele Putin.
Bayraktar TB2 este un vehicul aerian de luptă fără pilot (UCAV) de altitudine medie capabil să efectueze operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome. Este produs de compania turcă Baykar Defence, în primul rând pentru forțele armate turce.
Aeronavele sunt monitorizate și controlate de un echipaj de zbor într-o stație de control la sol, inclusiv. Dezvoltarea UAV a fost în mare parte creditată lui Selçuk Bayraktar, un fost student absolvent al MIT.
Aeronava se baza anterior pe componente și tehnologii importate, precum motoarele (fabricate de Rotax în Austria) și optoelectronica (senzori FLIR importați de la Wescam în Canada sau Hensoldt din Germania).
Drona poate sta în aer până la 24 de ore, la o altitudine maximă de 7.600 de metri. Aeronava este de obicei controlată de un pilot aflat la sol într-un centru de comandă, dar are și capacitatea să execute misiuni autonome folosind inteligența artificială. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri și poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.
TB2 are patru puncte de prindere pentru armament. Pot fi folosite rachete anti-tanc, bombe inteligente sau rachete aer-sol. Comparativ cu un avion multirol, costul dronei este destul de redus. Bayraktar TB2 costă aproximativ 5 milioane de dolari unitatea. Prin comparație, un avion Su-27 costa, nou, circa 37 de milioane de dolari. Totodată, o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, de producție americană, costă 32 de milioane de dolari.
Ucraina are 20 de drone Bayraktar TB2. Alte 48 urmau să fie construite în Ucraina printr-un parteneriat încheiat de Ankara și Kiev. Alte două arme cu preț accesibil care au provocat pierderi masive forțelor ruse sunt lansatoarele de rachete anti-tanc Javelin (sistem dezvoltat în SUA) și NLAW (Marea Britanie, Suedia).
Sursa: agerpres.ro, youtube.com
Sursa foto: resboiu.ro