Anchetă FBI asupra activității fostului avocat al lui Trump, în România

Anchetatorii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) cercetează activitatea fostului avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, şi în legătură cu România, nu doar cu Ucraina, scrie Politico, citând două persoane apropiate anchetei. Mai precis, Departamentul justiţiei anchetează scrisoarea anti-DNA trimisă de Giuliani lui Klaus Iohannis .

După cum scrie Politico, FBI cercetează dacă Giuliani a încălcat legislaţia din SUA cu privire la activităţile desfăşurate pentru alte ţări sau organizaţii străine, şi anume Foreign Agents Registration Act (FARA).  

În 2018, Giuliani a scris o scrisoare preşedintelui român Klaus Iohannis în care a denunţat „excesele” Direcţiei Naţionale Anticorupţie a României şi a cerut o amnistie pentru persoanele care au fost condamnate pentru infracţiuni iniţiate de acel organism în ultimii ani.    În România, scrisoarea a fost intens folosită de puterea de la acea vreme pentru a alimenta luările de poziţie împotriva DNA.

Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu lăudau mesajul transmis de avocatul lui Trump de la acea vreme şi anunţau chiar că „o parte din problemele semnalate îşi vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiţiei.” Ulterior, Giuliani era forţat să precizeze că scrisoarea nu este un mesaj al guvernului american şi nu reprezintă poziţia preşedintelui SUA. Era rezultatul unui contract pentru care una dintre firmele lui Giuliani a primit bani de la o companie deţinută de Louis J. Freeh. Acelaşi Louis J. Freeh care îl reprezintă pe omul de afaceri român Puiu Popoviciu.

Luna trecută, FBI a percheziţionat apartamentul şi biroul lui Giuliani din New York şi a confiscat telefoane şi calculatoare în cadrul acestei anchete. Fostul avocat al lui Trump a spus că nu „a reprezentat vreodată un cetăţean străin” şi că toate contractele pe care le semnează exclud activităţi de lobby pentru entităţi din alte ţări.

Scrisoarea către Klaus Iohannis pare să contrazică acest lucru. Giuliani nu a precizat în scrisoarea din 2018 că vorbeşte în numele firmei Freeh Group, o companie de consultanţă deţinută de fostul director al FBI Louis Freeh, care l-a plătit pentru a trimite scrisoarea. Giuliani a refuzat, în 2018, să spună câţi bani a primit sau dacă a avut şi alte activităţi care vizau România.   Freeh Group lucra pentru Gabriel “Puiu” Popoviciu din 2016.

Omul de afaceri român, aflat în Marea Britanie şi pentru care s-a emise mandat european de arestare, a fost condamnat în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. El a atacat cu recurs o sentinţă britanică din 2020, care permitea predarea lui autorităţilor române. Potrivit Freeh Group, dosarul împotriva lui Popoviciu ar conţine „numeroase deficienţe factuale şi legale”.  

Popoviciu îl angajase în 2015 şi pe Hunter Biden, fiul vicepreşedintelui american de la acea vreme, Joe Biden, în prezent preşedinte ale SUA. Hunter Biden ar fi încheiat colaborarea cu Popoviciu înainte de implicarea lui Giuliani, în 2018. Fostul avocat al lui Trump l-a criticat vehement pe Hunter Biden pentru legăturile firmei sale cu firme din străinătate, inclusiv din Ucraina şi China. Rudy Giuliani a recunoscut pentru portalul Politico.eu că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis. Giuliani a spus că a primit onorariu de la firma Freeh Group International Solutions.

Firma este deţinută de fostul director FBI Louis Freeh, avocat al fugarului Adamescu.  Freeh are legături şi cu alt fugar celebru, Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie şi fugit în Londra. ”Mi-au plătit onorariul”, a spus Giuliani despre firma Group International Solutions, dar nu a vrut să dezvăluie suma primită. Giuliani a mai declarat pentru Politico.eu că scrisoarea ”s-a bazat pe un raport al lui Louis Freeh pe care l-am revizuit”. În paralel, procurorii din Manhattan anchetează afacerile lui Giuliani în Ucraina.

Punerea în executare a mandatului de percheziţie este o măsură extraordinară a procurorilor împotriva unui avocat, cu atât mai mult a avocatului unui fost preşedinte, şi constituie un punct de cotitură major în ancheta care îl vizează pe Giuliani, scrie cotidianul „New York Times”.   Procurorii federali sunt pe urmele lui Giuliani de aproape un an şi jumătate. 

În noiembrie 2019, aceştia au căutat evidenţa plăţilor către Giuliani, ca parte a unei anchete penale active, potrivit unei citaţii a marelui juriu văzută de Reuters.  

Procurorii investighează acuzaţii de spălare de bani, fraudă bancară, finanţare ilegală a campaniei, declaraţii false, obstrucţionarea justiţiei şi încălcări ale Legii privind înregistrarea agenţilor străini, potrivit citaţiei.   Deşi mandatul de percheziţie nu înseamnă că Giuliani a comis o infracţiune, acesta indică faptul că anchetatorii au convins un judecător că acesta a avut o conduită ilegală şi că executarea mandatului ar putea duce la găsirea de probe relevante.  

Giuliani şi-a câştigat renumele în anii 1980 ca procuror federal în Manhattan, unde i-a anchetat pe liderii familiilor de top ale mafiei şi „regele junk bond” din Wall Street, Michael Milken, iar mai târziu şi-a câştigat faima naţională ca „primar al Americii” pentru că a ajutat New York-ul să se recupereze după atacurile din 11 septembrie 2001.   Dar imaginea sa a fost pătată de relaţiile sale cu Ucraina şi, mai recent, de promovarea revendicărilor nefondate de fraudă pentru a răsturna rezultatele alegerilor de anul trecut şi pentru a-i acorda lui Trump un al doilea mandat la Casa Albă.   Giuliani a început să îl reprezinte pe Trump, coleg republican, în aprilie 2018, în investigaţia făcută de procurorul Robert Mueller cu privire la intervenţia rusă în alegerile prezidenţiale din 2016.

La Washington, rolul lui Giuliani a fost complex, fostul primar susţinând despre el că este consultant în afaceri şi avocat în sectorul privat, deşi el avea acces la cea mai înaltă treaptă a puterii.   O lege federală, Legea privind înregistrarea agenţilor străini, impune „anumitor agenţi ai directorilor străini” să-şi dezvăluie periodic relaţiile, inclusiv tranzacţiile financiare. În timp ce Giuliani nu a fost acuzat de vreo infracţiune, doi foşti asociaţi, Lev Parnas şi Igor Fruman, au fost acuzaţi de încălcări ale finanţării campaniei şi de alte infracţiuni.

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: newyorker.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *