Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova: Plahotniuc, Platon, Șor și Usatîi ar fi implicați în Laundromat

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că există probe ce confirmă implicarea lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor în procesul de spălare a banilor din Federația Rusă prin intermediul sistemului bancar moldovenesc.

Jurnal.md a intrat în exclusivitate în posesia unui document adresat unui deputat, semnat de către directorul SIS Alexandr Esaulenco, în care se oferă detalii despre implicarea celor 4 în schema ce a dus la spălarea a peste 20 de miliarde de dolari prin băncile moldovenești.

Un aspect interesant este că SIS precizează că autoritățile de la Chișinău cunoșteau despre aceste acțiuni încă din anul 2010, fără însă a se interveni în vreun fel pentru a opri schema.

Un dosar penal a fost deschis abia în 2017, fără însă a exista vreo condamnare cu executare. Mai mult decât atât, o serie de judecători anchetați pentru implicare în schemă au fost repuși în funcție în toamna anului trecut. Potrivit SIS, beneficiarii efectivi ai operațiunii de spălare de bani au fost, în Republica Moldova, Platon, Plahotniuc și Șor.

Sursa: https://www.jurnal.md/

Sursa foto: https://www.jurnal.md/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *