Serviciile Secrete avertizează: Rusia ar putea sabota o țintă critică pentru Marea Britanie
Vladimir Putin, care a ordonat invazia Ucrainei de către pe 24 februarie 2022, a folosit ulterior ”arma energetică” împotriva Europei, pentru a lovi în unitatea Occidentului și a slăbi sprijinul pentru Kiev. Acum, surse din Serviciile Secrete de la Londra avertizează că Rusia ar putea încerca să saboteze o țintă critică pentru Marea Britanie, conducta Langeled, care vine din Norvegia și asigură o cincime din necesarul de gaze naturale al țării.E
Experții se tem că Rusia „complotează să saboteze conducta Norvegia-Marea Britanie”, într-o mișcare care ar putea lăsa gospodăriile în frig, în această iarnă, potrivit Daily Mail.Kremlinul a folosit, în mod repetat, livrările de energie către Europa ca pe o armă, după ce a invadat Ucraina, reducând livrările către UE ca răspuns la sancțiunile impuse Moscovei.
O serie de scurgeri inexplicabile de gaze la conexiunile energetice de sub Marea Baltică, inclusiv proiectele controversate ale Germaniei, denumite Nord Stream, sunt considerate a fi opera sabotorilor ruși. Surse din Serviciile de Informații și cele militare de rang înalt au declarat pentru Daily Mail, că Moscova ar putea încerca să saboteze conducta Langeled. Orice lovitură asupra conductei Langeled ar reprezenta o reducere a livrărilor către Regatul Unit și Europa.
„Sabotajul este următorul pas dacă vor să escaladeze atacând infrastructura energetică critică a Marii Britanii pentru că suntem atât de fragili”, a spus o sursă NATO. „Și nu este o coincidență că Marea Britanie a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei”.Putin a găsit răspunsul la o întrebare cheie: Ce va compensa pierderile Rusiei din războiul din UcrainaAtât guvernele britanic, cât și cel norvegian au vorbit în trecut despre o amenințare generală la adresa infrastructurii energetice a Mării Nordului. Dar oficialii de la Oslo și Londra au refuzat să vorbească despre niște ținte specifice.Un alt oficial NATO care lucrează direct la amenințările la adresa infrastructurii critice a spus că conducta Langeled, lungă de 725 mile, este o „țintă evidentă”.
„Aceasta se datorează faptului că Norvegia a devenit o sursă de gaz atât de vitală pentru Marea Britanie și Europa”, a spus oficialul. Un înalt oficial norvegian a declarat că Oslo consideră că Kremlinul urmărește conducta „pentru a rupe coeziunea dintre aliații occidentali ai Ucrainei și a perturba fluxul de gaz”. „Când oamenii încep, poate, să înghețe și fluxul de energie se oprește, oamenii se vor întoarce și vor spune doar lăsați-l pe Putin să aibă tot ce dorește și ca gazul să revină”, a spus sursa.Și un diplomat înalt UE a spus: „Norvegienii sunt cu adevărat îngrijorați de ceea ce fac rușii”. Marea Britanie a trimis nava HMS Somerset a Marinei Regale pentru a patrula zona, în timp ce Norvegia a trimis una dintre cele patru fregate ale sale.
Sursa: ziare.com