Administrația Biden dorește revizuirea acordului cu talibanii

Administraţia Joe Biden a transmis guvernului afgan dorinţa de a revizui acordul semnat în februarie de Statele Unite şi talibani, în special de a „evalua” respectarea de către talibani a angajamentelor luate, relatează Le Figaro.

Consilierul pentru Securitatea Naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, l-a chemat dimineaţă pe omologul său afgan Hamdullah Mohib pentru a-şi exprima “dorinţa ca toţi liderii afgani să profite de această oportunitate istorică pentru pace şi stabilitate,” a declarat purtătorul său de cuvânt, Emily Horne  într-un comunicat. 

Jake Sullivan a „clarificat şi intenţia Statelor Unite de a revizui acordul din februarie 2020 dintre Statele Unite şi talibani şi, în special, de a evalua dacă talibanii îşi respectă angajamentele asumate de a tăia toate legăturile cu grupările teroriste, de a reduce violenţa în Afganistan şi de a se angaja în negocieri serioase cu guvernul afgan şi cu alţi actori,” a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Fosta administraţie Donald Trump a încheiat un acord important cu talibanii după 19 ani de război, care solicită retragerea completă a forţelor SUA până la jumătatea anului 2021 în schimbul angajamentului insurgenţilor de a nu lăsa grupurile teroriste să acţioneze din zonele pe care le controlează.

Acordul prevedea, de asemenea, lansarea primelor negocieri directe de pace între talibani şi autorităţile din Kabul, care au început în septembrie, dar nu au produs încă rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte reducerea violenţei. 

Marţi, viitorul şef al diplomaţiei americane, Antony Blinken, anunţase deja că noua administraţie democratică va revizui acest acord, considerând în special esenţial pentru a păstra progresele care au fost făcute pentru femeile şi fetele din Afganistan în ultimii 20 de ani.

Afganistanul a fost, de asemenea, tema centrală a primei discuţii telefonice dintre noul secretar american al apărării, Lloyd Austin, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat Pentagonul, fără a oferi alte detalii. Administraţia lui Donald Trump a redus armata SUA din Afganistan la 2.500 de soldaţi pe 15 ianuarie, cel mai scăzut nivel din 2001.

Sursa: mediafax.ro

Sursa foto: mprnews.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *