Ce este SBU și ce a făcut în ultimii 10 ani
De la gestul de “bunăvoință” al departamentului de contraspionaj din cadrul SBU, din 2010, condus la acea vreme de Valeri Horocikovski, privind încetarea tuturor operațiunilor de monitorizare a agenților Serviciului rus de Securitate (FSB) staționați în Ucraina, până la planurile preşedintelui Viktor Ianukovici, ce urmau să fie implementate, în februarie 2014, și cu ajutorul serviciilor de securitate şi al Rusiei, împotriva protestatarilor din Piaţa Independenţei (derulate prin două operațiuni, cu numele de cod ”Boomerang” şi ”Wave”), și, apoi, la acțiunile de “curățare” a imaginii serviciului, de după 2015, istoria ultimilor 10 ani ai SBU nu a fost lipsită de controverse, intrigi și situații destul de des întâlnite, în ultima perioadă, pentru serviciile de informații.
Astfel, într-un mini-serial, încercăm să readucem la lumină principalele evenimente ce au marcat existența SBU, în ultimii 10 ani.
Potrivit site-ului oficial al instituției, https://ssu.gov.ua, misiunea SBU este asigurarea securității Ucrainei și protecția cetățenilor statului ucrainean. Prin urmare, printre activitățile-cheie ale Serviciului de Securitate al Ucrainei, se numără: contraspionajul, protecția statalității naționale, lupta împotriva terorismului, protecția securității informațiilor, protecția secretelor de stat.
Totodată, între valorile SBU, se numără: legalitatea, virtutea, responsabilitatea și răspunderea, profesionalism și perfecționare continuă, funcționând după următoarea structură: Oficiul Central, organisme regionale, Centrul de operațiuni speciale „A”, Centrul antiterorist, Centrul pentru securitate cibernetică, arhiva sectorială de stat, Institutul de cercetare a echipamentelor speciale și științei criminalistice.
În 2019, odată cu elaborarea unui nou proiect de lege privind SBU, instituția a inițiat reforma al cărui principal obiectiv este consolidarea noilor priorități în activitatea sa și eficientizarea SBU. Reforma va oferi serviciului de informații mecanisme eficiente pentru a răspunde mai bine la noile amenințările cu care se confruntă lumea modernă. În special, pentru a rezista cu succes războiului hibrid practicat de Federației Ruse.
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Bakanov Ivan Gennadievici, a fost numit la conducerea SBU, la 29 august 2019. Acesta s-a născut la 2 mai 1975 în orașul Kryvyi Rih, regiunea Dnipropetrovsk.
În 1997, a absolvit Universitatea Națională de Economie din Kharkiv, iar, în 2006, Universitatea Națională de Economie din Kiev, în 2006, Academia Muncii și Relațiilor Sociale.
În mai 2019, prin decretul președintelui Ucrainei, Ivan Bakanov a fost numit pentru prima dată prim-vicepreședinte al Serviciului de Securitate al Ucrainei – șef al departamentului principal pentru combaterea corupției și a criminalității organizate a Direcției centrale a Serviciului de securitate al Ucrainei. Ulterior a devenit șeful interimar al SBU.
Intrigile sunt sarea și piperul
Recent, în luna mai a.c., un reportaj difuzat în cadrul programului Skemî, preluat de Radio Europa Liberă, a dezvăluit că șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, deţine o poziţie de conducere într-o companie privată înregistrată în Spania, încălcând astfel legea anticorupţie din ţara vecină,
Potrivit autorilor materialului jurnalistic, un extras oficial din registrul persoanelor juridice din Spania arată că Ivan Bakanov, în vârstă de 45 de ani, ocupă din 2015 postul de administrator unic al Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, cu sediul în Girona. Potrivit legislaţiei ucrainene, pe perioada exercitării mandatului, şeful SBU nu poate fi angajat şi nici proprietar al unei companii private.
Fondatorul Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada este firma cipriotă Davegra LTD, deţinută de Andrii Iakovlev, creatorul Kvartal-95 Studio, unde Volodimir Zelenski a lucrat în calitate de actor şi autor de scenarii înainte de a fi ales preşedinte al Ucrainei în primăvara anului trecut.
Conform registrului, compania administrată de Bakanov este specializată în construcţii şi diverse activităţi imobiliare. Dar, doarece nu a raportat date despre activităţile sale, compania a fost inclusă pe lista societăţilor care încalcă reglementările fiscale spaniole. În toamna anului trecut, numărul de identificare fiscală al companiei a fost revocat temporar. Totuşi, autorităţile spaniole încă o consideră funcţională. Contactat pe această temă, Ivan Bakanov a refuzat să comenteze. În schimb, SBU a furnizat un comunicat de presă în care precizează că Bakanov nu a făcut nimic greşit.
Potrivit comunicatului, compania şi-a încetat activitatea din momentul în care Ivan Bakanov a fost numit la conducerea SBU, la 29 august 2019. Conform unor modificări legislative din toamna anului trecut, conducerea SBU trebuie să facă publice toate declaraţiile de venit. În martie, Zelenski a venit cu iniţiativa reclasificării veniturilor şi a bunurilor membrilor din conducerea SBU. Chestionat în legătură cu cazul Bakanov, Volodomir Zelenski a declarat că va discuta această problemă direct cu persoana vizată. În opinia sa, Ivan Bakanov este „cel mai cinstit şef SBU”.
Un pic de ajutor
Pe de altă parte, angajații Serviciului de Securitate (SBU), primesc, uneori, așa cum este și normal, “ajutor”, din partea cetățenilor. Spre exemplu, la începutul lunii iulie a.c., jurnalista Marianna Prysyazhnyuk a transmis autorităților de la Kiev listele cu persoanelor responsabile de organizarea procesului de vot în Crimeea pentru modificarea Constituției Federației Ruse, considerat ilegal de legislația ucraineană și internațională, potrivit portalului sprotyv.info, citată de agenția de presă Karadeniz Press. Potrivit jurnalistei, „listele colectate și trimise conțin numele tuturor celor implicați în organizarea referendumului ilegal în Crimeea, încălcând astfel art. 111 din Codul penal al Ucrainei cu privire la comiterea infracțiunii de înaltă trădare, iar instituția responsabilă de ancheta prejudiciară este Serviciul de Securitate al Ucrainei”. Aceasta a preluat datele de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, jurnalista manifestându-și convingerea că organele statului și instanțele de judecată își vor crea, de asemenea, propria lor practică în apărarea juridică a suveranității.
Ea a adăugat că a trimis lista, iar SBU are termen de o zi să deschidă un caz sau să refuze. În cazul unui refuz, jurnalista a menționat că va merge în instanță pentru a obține deschiderea cazului.
Uneori, SBU reacționează și la zvonuri
La înjceputul lunii mai 2020, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a făcut apel la politicieni să nu răspândească informații false despre presupusa existență a unor laboratoare biologice militare străine pe teritoriul Ucrainei, potrivit agenţiei UNN.
Într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al instituției, SBU a menționat: „În ultimul timp, în presă și pe rețelele sociale au fost răspândite știri false despre presupuse activități ale unor laboratoare biologice militare americane în Ucraina. Nu există laboratoare biologice străine în Ucraina. Declarațiile făcute recent de către unii politicieni nu sunt adevărate și reprezintă o denaturare deliberată a faptelor”
SBU a subliniat că, de regulă, nu reacţionează la astfel de zvonuri, dar în acea situația a fost nevoie de o reacție, „întrucât astfel de mesaje, fără să indice surse şi să prezinte fapte, ci doar acţionând la comanda unor anumite partide politice, sugerează că este vorba despre o campanie informaţională planificată, care are drept scop nu doar obţinerea de capital electoral, ci şi să inducă panica în societate în contextul pandemiei de coronavirus”.
Potrivit instituţiei, cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite în domeniul combaterii bioterorismului are loc exclusiv în cadrul legislației ucrainene și în interesul Ucrainei: „Din 1993, este în vigoare un acord privind acordarea de asistenţă către Ucraina pentru eliminarea armelor nucleare strategice și prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă. Unul dintre punctele acestui acord se referă la detectarea și combaterea în timp util a focarelor cauzate de agenți patogeni periculoși” – explică Serviciul de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituţiei de la Kiev, în anul 2005, Ministerul Sănătății din Ucraina și Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii au semnat un acord-cadru pentru a preveni răspândirea tehnologiilor, a agenților patogeni și a documentelor care pot fi utilizate în dezvoltarea armelor biologice. Ca parte a respectivului acord, au fost modernizate mai multe laboratoare de stat situate în regiunile ucrainene Odesa, Harkiv, Lviv, Kiev, Vinniţa, Herson şi Dnipropetrovsk (lucrări de reparații, modernizare de echipamente, achiziții etc).
„Subliniem că aceste laboratoare sunt finanțate de la bugetul de stat, sunt subordonate Ministerului Sănătății și Serviciului de stat al Ucrainei privind siguranța alimentelor și protecția consumatorilor” – mai explică SBU.
În plus, potrivit comunicatului, SBU protejează infrastructura critică și verifică activitățile instituţiilor științifice și ale întreprinderilor cu factori de risc biologic, iar accesul neautorizat în aceste instituţii, accidental sau deliberat, este exclus.
De asemenea, SBU subliniază că monitorizează în permanență amenințările reale și potențiale din acest domeniu din partea serviciilor speciale ale altor state și, dacă este necesar, ia măsuri pentru a le contracara. „În acest sens, solicităm politicienilor să nu răspândească informații false despre existența unor laboratoare biologice străine în Ucraina și să aibă grijă de interesele țării, nu de propria imagine politică” – se mai arată în mesajul transmis de SBU.
Potrivit portalului de ştiri Liga, aceste precizări ale SBU au fost făcute după ce, pe data de 15 aprilie, pe site-ul formaţiunii politice pro-ruse Platforma de Opoziție – Pentru Viață, liderul partidului, Viktor Medvedciuk, a cărui fiică îl are drept naș pe președintele rus, Vladimir Putin, a solicitat autorităţilor ucrainene să „furnizeze informații despre activitatea a 15 laboratoare biologice militare americane aflate pe teritoriul Ucrainei”. Ulterior, pe data de 27 aprilie, la o televiziune ucraineană s-a discutat de asemenea despre faptul că în Ucraina „funcţionează în secret laboratoare biologice americane care ar putea fi implicate în dezvoltarea de arme bacteriologice și în declanşarea unor focare de boală”. Potrivit portalului de ştiri Zik, această discuţie ar fi pornit de la o acuzaţie la adresa Kievului din partea unor reprezentanţi ai conducerii separatiste din Doneţk, care susţin că „noul coronavirus ar fi fost creat în laboratoarele americane din Ucraina”.
Mirosul urât nu dispare, oricât ai parfuma o cârtiță
La mijlocul lunii aprilie a.c., presa urcraineană semnala că Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat arestarea unuia dintre generalii săi, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.
Valeri Șaitanov, “suspectat de înaltă trădare și de planificare de atentate, a colectat și transmis părții ruse” informații legate de operațiunile serviciilor secrete ucrainene în estul Ucrainei, unde are loc un conflict armat între Kiev și separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova. “Dovezi incontestabile”, printre care înregistrări audio și video arată de asemenea că Valeri Șaitanov “a planificat atacuri teroriste în Ucraina (…), la ordinul serviciilor secrete rusești”.
Tot în aprilie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat, la Kiev, o reţea de ştiri false despre coronavirus, formată din persoane care acţionau la comanda Rusiei – potrivit ziarului Ukrainska Pravda.
Potrivit autorităţilor, ofiţerii de securitate au reţinut câteva persoane care aveau misiunea de a posta şi distribui pe Facebook, de pe conturi false, informaţii neadevărate despre COVID-19.
“Scopul acestora era să provoace panică, să discrediteze acțiunile autorităților ucrainene și să destabilizeze situația socio-politică din Ucraina”, explica SBU. Sarcinile erau comunicate din Rusia prin intermediul unui grup închis creat pe VKontakte, reţea de socializare rusă, unde cei care postau informaţii false raportau ulterior activităţile desfăşurate.
Neutralizarea acțiunilor serviciilor secrete ruse
În luna iulie a.c., Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) a prevenit un atac terorist în Regiunea Luhgansk, care ar fi fost orchestrat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), informează miercuri (08.07.2020) SBU pe pagina sa de Facebook. Ofițerii de contrainformații ai SBU și luptători ai Centrului pentru Operații Speciale din Ucraina au reținut un agent al FSB în timp ce pregătea un atentat în teritoriile controlate de autoritățile ucrainene.
Persoana suspectă a fost surprinsă când scotea dintr-un depozit două lansatoare de grenade RPG-22 pe care se pregătea să le folosească în atacul terorist.
De asemenea, SBU a anunțat, în luna februarie, că a destructurat o rețea de „ferme bot” susținute de structuri online ale serviciilor ruse și a confiscat echipamente pentru calculatoare și telecomunicații, în cinci orașe ucrainene.
Platformele de telecomunicații au fost utilizate pentru a crea și promova 8000 de conturi și grupuri de socializare false care au fost folosite pentru a răspândi „informații false despre situația din Ucraina, pentru a incita la proteste, a speria publicul, a trimite notificări despre amenințări cu bombe pe site-urile de infrastructură critică” și troli care acționau împotriva conturilor oficialilor de rang înalt, a anunțat SBU pe site-ul său web.
Operațiunea a avut loc în capitala Kiev, Harkov, Dnipro, Dubno în regiunea Rivne și Irpin în regiunea Kiev.
Arme de foc, dispozitive explozive și stupefiante au fost, de asemenea, distribuite prin intermediul conturilor de socializare. Aceste conturi au fost înregistrate pe Internet prin intermediul serviciilor online ruse care au furnizat servicii virtuale de număr mobil.
Unele echipamente au fost folosite pentru reorganizarea ilegală a traficului de telefonie mobilă de la doi transportatori mobili „creați ilegal” care operează pe teritorii pe care forțele susținute de Rusia le controlează în partea de est a țării, a declarat SBU.
În timp ce efectua căutări în cele cinci orașe, SBU a găsit echipamente informatice, modemuri GSM, gateway-uri de rețea de calculatoare și peste 22.000 de cartele SIM de la transportatorii mobili ucraineni.
Va urma….
Surse: https://ssu.gov.ua, www.unn.com.ua, Karadenizz Press, Radio Europa Liberă, www.pravda.com.ua