Ce este SBU și ce a făcut în ultimii 10 ani (II)

Ce a mai făcut SBU în 2018

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat, în luna iunie 2018, percheziţii la Centrul cultural român ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi şi în prezent anchetează conducerea acestuia pentru unele materiale care ar conţine “apeluri la încălcarea integrităţii teritoriale a statului” ucrainean. Potrivit site-ului web al SBU, este vorba de prezentarea unei hărţi a României Mari (care include şi nordul Bucovinei) în timpul unui eveniment public, desfăşurat la Cernăuţi, potrivit portalului Bucpress.eu.

Astfel, SBU a descins luni la sediul unei organizaţii a etnicilor români din Cernăuţi, suspectată de difuzarea de literatură şi hărţi “care ar atenta la integritatea statului ucrainean”, au transmis media ucrainene, între care agenţia de presă Interfax.ua.com.

Percheziţiile au avut loc în cadrul unui dosar penal intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. “Angajaţii SBU au constatat că hărţile au fost imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea ‘României Mari'”, se menţionează în comunicatul SBU, citat de media de la Kiev.

Cu toate că pe pagina de internet oficială a SBU nu se menţionează despre care asociaţie românească este vorba, presa din Ucraina, inclusiv unele posturi de televiziune, au realizat reportaje cu filmări la sediul Centrului cultural român “Eudoxiu Hurmuzachi”, notează Bucpress.eu.

Potrivit SBU, membrii societăţii au distribuit texte de literatură care pot fi interpretate ca apeluri la restabilirea “adevărului istoric” prin anularea unor documente internaţionale şi interstatale existente şi “readucerea” nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord şi Basarabiei de Sud în componenţa României. SBU subliniază că ancheta este în curs de desfăşurare şi că va publica rezultatele investigaţiei.

Contactat de BucPress, preşedintele Centrului cultural român “Eudoxiu Hurmuzachi”, Vasile Tărâţeanu, a declarat că în timpul percheziţiilor au fost ridicate toate hărţile României anului 1918, exemplare din revistele “Glasul Bucovinei”, ziarul “Neamul Românesc” şi unele cărţi cu conţinut istoric.

Serviciul de Securitate al Ucrainei nu poate aduce în fața justiției funcționarii și oficialii cu dublă cetățenie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informa, la acea vreme, că au existat discuţii între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la percheziţiile efectuate la Centrul Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, iar accentul a fost pus pe necesitatea respectării drepturilor minorităţii române în ţara vecină.

De asemenea, în luna august a aceluiași an, Serviciul ucrainean de Securitate a făcut public numele a trei mercenari străini, care ar face parte din Grupul Wagner (companie militară privată care a luptat în Siria, dar și în estul Ucrainei). Printre cei trei mercenari se numără și un moldovean. Radu Donciu care ar fi luptat în februarie 2018 în Siria, iar anterior ar fi fost implicat și în acțiunile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

„Serviciul de securitate continuă să informeze publicul cu privire la faptul că serviciile secrete ruse folosesc cetăţeni străini în cadrul companiei private de securitate Wagner pentru a desfăşura un război hibrid în Ucraina şi în restul lumii”, scria, atunci, Serviciul ucrainean de Securitate pe pagina sa de Facebook.

Anterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că a identificat 206 mercenari din cadrul Grupului Wagner, care au participat la operațiunile armate din februarie 2018 în Siria.

Fenomenul mercenarilor a luat amploare în Republica Moldova după declanșarea în 2014 a războiului din estul Ucrainei. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au fost identificate deja 56 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care s-au deplasat în regiunea de est a Ucrainei pentru a se înrola și a lupta de partea entităților separatiste.

SIS a identificat 56 de mercenari moldoveni care luptă pe frontul de est al Ucrainei.

Surse: mediafax.ro, mae.ro, https://www.zdg.md/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *