Ce (nu) fac serviciile pe timp de pandemie

Într-o evaluare realizată de France 24, citată de RFI România, “Coronavirusul și serviciile secrete. Activitate intensă pe toate fronturile”, publicația punctează modul în care unele servicii de informații se implică în gestionarea epidemiei de coronavirus, iar altele se prevalează de faptul că nu dețin competențe în acest domeniu.

Rusia. “La jumătatea lui martie 2020, guvernul rus a creat un „task force” împotriva Covid-19. Sub conducerea Primului ministru, Mikhaïl Michustin, acest Consiliu de coordonare îi reunește pe principalii șefi ai serviciilor de securitate internă și externă. La rândul său, președintele Putin a creat în jurul său un grup de lucru format din responsabilii vămilor, ministerului apărării, apărării civile, pazei de frontieră și FSB [serviciile de informații interne”.

Israel.  “Shin Bet, serviciul intern de informații, a primit din partea primului ministru misiunea de a supraveghea deplasările persoanelor bolnave. Competențele serviciilor israeliene în acest domeniu sunt cunoscute în toată lumea. Cu ajutorul instrumentelor cibernetice de care dispun, acestea pot colecta, agrega și încrucișa informațiile provenite din telefoane mobile, rețele sociale, camere de supraveghere… ”.

China. “Chinezii dispun de camere capabile să realizeze recunoașterea facială a unei persoane care poartă mască”, spune, îngrijorat, Alain Juillet. Beijing dispune de asemenea de societăți recunoscute la nivel mondial în domeniul analizelor de Big Data”.

Franța. “Serviciile franceze nu au fost activate în mod oficial pentru a gestiona această criză. „Așa ceva nu este deloc în cultura serviciilor noastre”, asigură Bernard Barbier. Într-adevăr, fostul ”Mister Q” al DGSE știe foarte bine că fostul său angajator dispune de resurse tehnologice de vârf pentru a instaura o supraveghere globală, dar dă asigurări că regulamentul de funcționare îi interzice să intervină pe teritoriul național“ (sursa materialului: www.rfi.ro)

România. Implicarea serviciilor de informații din România în lupta împotriva coronavirus “este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”, cum ar spune Caragiale.

Sursa foto: chooseyourpace.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *