CHIȘINĂU | Maia lovește din nou! Agenți secreți și procurori au descins peste magistrați din CSM

R. MOLDOVA – Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) însoțiți de procurori au descins, marți, în biroul și domiciliul magistratului Alexandru Gheorghieș de la Curtea de Apel Bălți, căruia i-a fost adus la cunoștință că este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Percheziția a fost solicitată de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Magistratul Alexandru Gheorghieș activează în sistemul judecătoresc din 2002, iar în perioada 2006–2012, a fost președinte al Judecătoriei raionului Glodeni.

În 2012, imediat după ce a fost promovat la Curtea de Apel Bălți, a fost ales președinte al instanței. În noiembrie 2017, a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii, însă a renunțat la mandat la doar un an de la numirea în funcție.

Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza un apartament care i-a fost transmis în folosință în 2012 de către autoritățile locale din orașul Bălți.

Potrivit primarului Renato Usatîi, pentru ca să evite achitarea a circa 400.000 de lei moldovenești [circa 20.000 de euro] pentru privatizare locuinței de 74,3 metri pătrați, Gheorghieș şi-ar fi înscris soacra şi socrul ca și co-locatari înapartament, luându-i la întreținere, și astfel costul de privatizare a scăzut la 19.000 de lei [950 de euro].

Magistratul afirma atunci că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de Centrul Național Anticorupție (CNA).

Pe de altă parte, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a mai solicitat marți acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru efectuarea urmăririi penale – percheziții, reținerea și arestarea în cazul judecătoarei Olesea Țurcan. Membrii CSM au admis cererea și au transmis-o Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului pentru examinare.

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, Olesea Țurcan, este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig, care l-au avantajt într-un final pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în prezent fugit la Londra și dat în urmărire internațională de către autortiățile din Moldova.

Mai precis, Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, la finele lunii februarie a acestui an, că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi comis abateri disciplinare, astfel încât a adus atingeri onoarei profesionale și prestigiului justiției în așa măsură încât să afecteze încrederea în justiție, la pronunțarea sentinței în dosarul companiei WESNA LTD împotriva Comisia Națională a Pieței Financiare.

Olesea Țurcan a dispus dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei cu privire la unele măsuri față de acționarii „Moldasig” S.A. și instituția de supraveghere a pieței financiare a fost înlăturată de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a făcut o sesizare asupra legalității acestei hotărâri luate de judecătoarea Olesea Țurcan pe 19 noiembrie 2020. Concluziile au fost expediate Colegiului disciplinar de pe lângă CSM, pentru a lua o decizie cu privire la sancțiunea ce urmează a-i fi aplicată judecătoarei, a precizat deputatul.

Alaiba a atenționat anterior că, în consecința acelei hotărâri judecătorești, un acționar care deținea oficial 5% din compania Moldasig a ajuns să controleze 65% din acțiuni, printr-un „atac raider” (preluare forțată -n.red.). Deși nu a fost vizat nominal, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit atunci cu o serie de replici la sesizarea deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Sursa: newstrack.ro

Sursa foto: newstrack.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *