(De)blocarea Telegram și strădaniile Moscovei

De câțiva ani, Kremlinul a depus eforturi majore pentru a menține blocarea utilizării Telegram. Îngrijorările legate de aplicația de mesagerie au la bază preocupările Kremlinului cu privire la utilizarea internetului, în general. Neliniștile și suspiciunile Rusiei privind internetul sunt cauzate, pe de o parte, de permiterea fluxului liber de informații, fiind o contrapondere periculoasă pentru propaganda oficială. Pe de altă parte, autoritățile au fost alertate de faptul că mesgeria Telegram este criptată, ceea ce limitează capacitățile de supraveghere ale forțelor de ordine.

Într-un comunicat emis la 18 iunie 2020, Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicaţiilor, Tehnologiei Informaţiei şi Mass-Media, a anunțat că “evaluează pozitiv dorinţa exprimată de fondatorul Telegram de a lupta împotriva terorismului şi extremismului şi (…) suprimă exigenţele menite să limiteze accesul la mesagerie”, potrivit Agerpres.

Durov a salutat, la aceeași dată, pe Telegram, sfârşitul interzicerii mesageriei în Rusia, ceea ce “ar putea avea un impact pozitiv asupra inovaţiei şi securităţii naţionale a ţării”. Potrivit lui, Telegram şi-a ameliorat mereu capacităţile de a “detecta şi elimina propaganda extremismului” pe reţeaua sa.

Pavel Durov a părăsit Rusia în 2014, după ce a fost constrâns să vândă VK (V-Kontakte), “Facebook-ul rus” pe care l-a lansat în 2006, unui apropiat al lui Vladimir Putin. De atunci, el evită să vină în ţara sa de origine.

În 2018, la jumătatea lunii aprilie, autorităţile ruse au ordonat blocarea aplicaţiei cu 400 de milioane de utilizatori. Blocarea Telegram a avut loc la puţin timp după alegerea lui Vladimir Putin pentru un al patrulea mandat şi cu mai puţin de o lună înainte de învestirea lui în funcţie pe 7 mai 2018.

În urma acestei acțiuni, peste 8000 de ruşi, între care Alexei Navalnîi, opozantul ”numărul unu” faţă de Kremlin, au manifestat la Moscova.

Manifestanţii au purtat pancarte cu sloganuri antiguvernamentale şi drapele ruseşti, scandând uneori ”Putin este un hoţ” sau ”Nu rămâneţi tăcuţi”, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului. 
Navalnîi s-a adresat apoi mulţimii, mulţumindu-i cofondatorului Telegram, Pavel Durov, pentru că a înfiinţat mesageria criptată, apreciată de numeroşi ruşi. 


Într-un text publicat pe reţeaua socială Vkontakte, acesta a calificat manifestaţia ca fiind ”fără precedent”, afrimând că energia acestora  “schimbă lumea”.

În august 2018, Telegram şi-a relaxat politica de confidenţialitate, acceptând să furnizeze unele date în cazuri de suspiciune de “terorism”, însă nu pentru Rusia. Imaginea aplicaţiei a fost afectată de utilizarea ei la scară largă de către jihadişti, unii experţi afirmând de asemenea că nu este atât de sigură pe cât pretinde.

Sursa foto: forbes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *