Sfărșitul erei “o țară, două sisteme”?

La 30.06.2020, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong.

Cu toate că textul legii nu a fost făcut public încă, Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Cel mai probabil, Beijingul va înființa un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a “supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului. Beijingul ar putea, de asemenea, să îţi exercite competenţa în anumite cazuri.

Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.

The South China Morning Post, citând o sursă anonimă, a declarat că Xinhua va publica marţi după-amiază detalii despre lege.

Mai multe informații pot fi obținute aici: https://www.reuters.com/

Sursa foto:  PeterThoeny on Visual Hunt / CC BY-NC-SA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *