Doi soți, arestați pentru că au vândut secrete despre submarine nucleare unui agent FBI. Carduri de memorie ascunse în sandvișuri

Un angajat Forțelor Navale americane specializat în inginerie nucleară și soția lui sunt acuzați că au vândut secrete despre submarine nucleare unui agent FBI sub acoperire, care s-a dat drept agent operativ al unei țări străine, a anunțat Departamentul american de Justiție duminică, potrivit Reuters.

Jonathan Toebbe și soția lui, Diana, au fost arestați sâmbătă în West Virginia, sub acuzația că au încălcat Legea energiei atomice, potrivit Departamentului de Justiție. Ei vor fi prezentați marți în fața unui judecător federal.

Toebbe, 42 de ani, inginer nuclear al Forțelor Navale, cu acces la documente clasificate, a trimis în 2020 un set de date confidențiale unei țări neidentificate, iar apoi a început să vândă secrete pentru zeci de mii de dolari în criptomonedă unui agent FBI sub acoperire, care se dădea drept oficial străin, se mai arată în comunicatul Departamentului de Justiție. La un moment dat, Toebbe a ascuns un card de memorie conținând documente despre reactoarele nucleare ale submarinelor într-un sandviș cu unt de arahide, la un „punct de predare” în West Virginia, în timp ce soția lui supraveghea zona.

Cardul conținea „elemente de design sensibilie din punct de vedere militar, parametri de operare și caracteristici de performanță ale reactoarelor submarinelor din clasa Virginia”, potrivit unui document depus la instanță.

Un alt card de memorie a fost ascuns într-un pachet cu gumă de mestecat. Toebbe a primit mai multe plăți în criptomonedă, totalizând 100.000 de dolari, potrivit Departamentului de Justiție.

Oficialii spun că cei doi soți, care sunt din Annapolis, Maryland,au fost arestați după ce au lăsat încă un card de memorie la un loc de predare în West Virginia. Ei sunt acuzați de conspirație și „comunicare de date restricționate”, potrivit plângerii.

Sursa: digi24.ro

Sursa foto: evz.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *