E.S. David Saranga: “Vaccinul israelian anticovid, posibil subiect între Netanyahu-Orban”

Acum o săptămână, presa din Israel a anunțat că Mossad a reușit să procure vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat în China și l-a dus în Israel pentru a fi studiat. Mai multe surse guvernamentale ar fi confirmat indirect informația, potrivit Jerusalem Post. De asemenea, nu au fost oferite detalii despre modul în care Mossad a obținut vaccinurile.

Ambasada israeliană în China a clarificat la 29.10.2020, pentru Global Times că guvernul israelian nu a confirmat, nu a susținut și nu a aprobat apariția niciunei informații în mediul online în care se pretinde că serviciul de informații israelian Mossad a adus un vaccin chinez COVID-19 în Israel pentru a-l studia.

Duminica aceasta, Israelul a demarat testele pe oameni pentru vaccinul său împotriva COVID-19, care, dacă studiile vor avea succes, ar putea fi gata pentru utilizarea de către publicul larg până la finalul verii viitoare, informează Reuters, citat de Agerpres.

Optzeci de voluntari vor lua iniţial parte la teste, număr care va fi extins până la 960 de persoane în decembrie. Dacă testele se vor desfăşura cu succes, o a treia etapă, la care vor participa 30.000 de voluntari, este programată pentru aprilie-mai.

Shmuel Shapira, directorul general al Institutului israelian pentru cercetare biologică, a anunțat că se află pe ultima sută de metri.

Administrat de Ministerul Apărării, Institutul a demarat testele pe animale pentru vaccinul său, ″BriLife″, în martie, şi a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a primit avizele legale pentru a trece la etapa următoare.

Shmuel Yitzhaki, directorul departamentului de biologie din cadrul institutului, a declarat pentru Reuters că, dacă lucrurile merg bine, vaccinul ar putea ajunge la populaţie până la sfârşitul verii viitoare.

Invitat la Digi24, la 29 octombire a.c., ambasadorul Israelului în România, E.S. David Saranga, a vorbit despre cum a reușit statul israelian să controleze valul al doilea de coronavirus, menționând că, acum 5 săptămâni, înainte de lockdown, Israelul avea mai mult de 9000 de cazuri pe zi, iar, în prezent, există mai puțin de 600 de cazuri pe zi.

”Niciun guvern nu știe ce o să fie în două sau trei săptămâni. Întodeauna lucrurile sunt legate. Nu puteți să aveți o Armată echipată fără o economie bună.”, afirmă E.S. David Saranga.

Israelul a fost prima țară din lume care a impus a doua carantină totală la nivel național. Deschiderea școlilor in Israel a însemnat răspândirea virusului, în prezent, acestea fiind închise.

E.S. David Saranga  a menționat că premierul Ludovic Orban va face o vizită de stat în Israel, în săptămâna aceasta, unde va avea întâlniri cu premierul guvernului de la Tel Aviv  Beniamin Netanyahu, și va fi însoțit de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul economiei, Virgil Popescu.

Vizita a fost anunțată de premierul României duminică, 01.11.2020, care a precizat că va avea întrevederi și cu vicepremierul, Binyamin Gantz şi cu preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

”Este o vizită oficială care are ca obiectiv aprofundarea relaţiilor dintre statul Israel şi România, identificarea de noi căi de îmbunătăţire a relaţiilor, de creştere a schimburilor comerciale, de susţinere reciprocă a investiţiilor, de colaborare pe domenii extrem de importante”, a declarat Ludovic Orban, duminică.

Surse: twitter.com/davidsaranga, mediafax.ro

Sursa foto: embassies.gov.il

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *