Fost agent de informații israelian, angajat de armata din Myanmar

Acuzată de crime împotriva umanității, de preluarea ilegală a puterii și de împușcarea protestatarilor, armata din Myanmar încearcă să își mențină o imagine bună în capitalele străine, recrutând pentru lobby un fost agent de informații israelian, cunoscut pentru susținerea unor clienți controversați, scrie The Guardian, citat de alpehnews.ro.

Ari Ben-Menashe, un lobbist israeliano-canadian născut în Teheran, a fost angajat săptămâna aceasta de armata din Myanmar (Tatmadaw) pentru a „ajuta la explicarea situației reale din țară”, potrivit unui acord de consultanță citat de canalul de știri Foreign Lobby.

Un fost traficant de arme, Ben-Menashe, a lucrat, printre altele, pentru dictatorul zimbabwean Robert Mugabe, pentru junta militară din Sudan și pentru candidați la președinție din Venezuela, Tunisia și Kârgâzstan.

Ben-Menashe, în vârstă de 69 de ani, a devenit pentru prima dată cunoscut în SUA când a afirmat că Ronald Reagan, candidat la președinție la acel moment, a conspirat cu revoluționarii iranieni, pentru a nu fi eliberați ostaticii americani în timpul campaniei sale electorale din 1980 împotriva lui Jimmy Carter.

Numele său a apărut și în rapoarte care susțineau că a contribuit la intermedierea vânzărilor de arme în afacerea Iran-Contra, în care înalți oficiali americani au vândut arme Republicii Islamice Iran pentru a finanța un război secret împotriva grupurilor de stânga din America Latină. În Marea Britanie, el a fost sursa unei afirmații potrivit căreia editorul Robert Maxwell ar fi fost agent Mossad. Robert Maxwell a respins cererea și l-a dat în judecată, dar a murit înaintea judecării cazului.

Ben-Menashe a confirmat angajarea sa de către armată în interviuri date presei, susținând că i se plătește „o sumă mare” și că va primi un bonus dacă vor fi ridicate sancțiunile militare împotriva liderilor militari din Myanmar. Acesta a declarat că firma sa de consultanță politică, Dickens & Madson Canada, a fost angajată de generalii din Myanmar pentru a-i ajuta să comunice cu SUA și cu alte țări, care, spune el, au „interpretat greșit” acțiunea acestora.

Unul dintre mesajele pe care le promovează este că liderul civil al țării, Aung San Suu Kyi, pe care armata a arestat-o în lovitura de stat din 1 februarie, a jucat un rol mai mare decât s-a cunoscut anterior, într-o campanie violentă de represiune împotriva populației rohingya și a permis țării să ajungă în sfera de influență a Chinei.

O misiune ONU de investigare a presupuselor atrocități i-a incriminat însă pe liderii armatei din Myanmar ca fiind responsabili de planificarea și punerea în practică a actelor de violență.

Acordul cu problematicul agent PR a apărut în timp ce în țară continuau protestele împotriva loviturii de stat a armatei în mai multe orașe din Myanmar, după o seară de raiduri împotriva unor presupuși disidenți și a liderilor unei mișcări de răzvrătire civilă, printre care se află unii dintre diplomații de vârf ai țării și alți funcționari publici.

Mai multe informații, aici: alephnews.ro, www.bbc.co.uk

Sursa foto: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *