Fostul șef operativ al SIE a fost în Gândurile lui Cristoiu

Revenind, în sfârșit, la oile noastre, îl regăsim pe generalul SIE Silviu Predoiu la emisiunea maestrului Ion Cristoiu. Cei doi au avut niște small-talk-uri despre despre spionaj, contraspionaj și despre cum își desfășoară Serviciile activitatea.

Acesta și-a expus câteva gânduri despre ce a simțit când a depus jurământul militar, despre activitatea sa de ofițer de contraspionaj; despre lipsa unei culturi minime în folosirea limbii române, a unor colegi angajați în sistemul clasic „PCR”; despre modul de transmitere a informațiilor către beneficiari, acesta nefiind de acord cu amestecarea propriilor opinii în trasarea unor concluzii ce ar fi trebuit să fie mai mult decât obiective (aici, generalul pare să aibă același punct de vedere cu Collin Powell, pe care nu-l detaliem, dar punem link aici.

Lăsăm, mai jos, câteva pasaje de pe site-ul alephnews.ro, continuarea putând fi citită, integral, aici:

”Ion Cristoiu, despre biografia Generalului (r) Silviu Predoiu – ,,Domnul General a avansat toate treptele, nu a făcut nimic peste noapte.”

S. Predoiu, despre începuturi: ,,As fi vrut să fiu ofițer de informații, dar am ajuns geolog pe bune. Am fost atras de ideea de militar. Am făcut Geologia, am absolvit în 84. Am lucrat 3 ani de zile la metale rare. Până în 87 am fost inginer geolog la exploatare uraniu. Am urmat apoi cursul DIE și ulterior am fost adus în centrala SIE, după Revoluție.”

Spionajul: viața bate filmul!

Silviu Predoiu, despre recrutarea în Servicii: ,,Ca diferență între atunci și acum, aș spune că atunci se cultiva confuzia”

,,Tentația e mare. E adevărat că imaginea pe care o ai din afară este cu este alta decât cea pe care o găsești înăuntru. Recunosc, repet, eram influențat de literatură, de povești, de filme, de tot felul de istorii despre ce înseamnă a fi ofițer de miliție, ofițer de securitate, a te lupta cu spionii, alte chestii de acest gen. Lucrurile arată cu totul altfel din interior. Ca diferență între atunci și acum, aș spune că atunci se cultiva confuzia, te lăsa să descoperi pe parcurs, dar ți se încuraja. Atunci când sesiza că ai o imagine idealistă: da, așa este, așa va fi, va fi foarte interesant.”

Silviu Predoiu: ,,Eu am aflat practic în ziua când m-am prezentat să depun jurământul că sunt pentru cu totul altceva”

,,Mie nu mi s-a spus nicio clipă că e vorba de Aparatul Extern. Mie mi s-a să vin ofițer de contrainformații pentru zona de lucrări miniere, să protejez secretul în aceste lucrări. Pe parcursul documentării, s-a ajuns la concluzia că aș avea aptitudini pentru o altă zonă și eu am aflat practic în ziua când m-am prezentat să depun jurământul că sunt pentru cu totul altceva. Nu se făceau comentarii. Față de atunci, când se cultivau, cumva confuziile, în prezent, noi încercăm să oferim o imagine cât mai reală înainte de a recruta, astfel încât să fim siguri că știe la ce se îmbarcă. Eu vorbesc la perioada cât am fost în funcție.”

Spionaj versus Contraspionaj

,,Zece ani am fost ofițer de contraspionaj. (…) Contraspionajul este segmentul de activitate care vizează recrutarea cadrelor altui serviciu. Știți ce face diferența între spionaj și contraspionaj? În spionaj, un ofițer în teren încearcă să recruteze o persoană. În realitate, bătălia este între Centrala din spatele ofițerului și persoana respectivă. Într-o confruntare logică și dacă ținta este bine aleasă nu are nicio șansă. Pentru că e vorba de unul contra unui Serviciu. În contraspionaj se confruntă în teren doi ofițeri, fiecare are în spate Centrala lui. E o confruntare în cu totul alt raport de forțe și bătălia este să-l faci pe cel de vizavi de tine să rupă legătura cu Centrala. Să înceapă să-și mintă centrala. Eficiența unei acțiuni de acest gen este foarte importantă.”

Diferențele majore dintre Serviciile Interne versus Serviciile Extern: ,,Ei au un obiectiv, noi avem cu totul altul. Pe noi nu ne intereseaza arestarea!”

Promovarea peste rând în Servicii: ,, Eu am avut colegi care au fost promovați accelerat. Nu i-am invidiat!”

Silviu Predoiu: ,,Dispariția accelerată a unor generații cu reducerea numărului de încadrări în perioadele 2000-2006, când Serviciile au fost puternic atacate și lumea nu s-a încadrat, au obligat la apariția unor înlocuiri și promovări, cumva peste rând. Este forțat! Este forțat cumva această formulă. Eu am avut colegi care au fost promovați accelerat. Vreau să spun – nu știu cum sună și se vor uita la interviu poate – nu i-am invidiat. I-am compătimit. Pentru că nu i-am ajutat. Și, din fericire, colegii mei au fost oameni realiști și au înțeles că sunt promovați mult peste rând.”

Profesionist versus politruc: ,,Problema la noi este că recunoașterea stă în salariu”

S. Predoiu: ,,Am avut colegi care aveau dificultăți câteodată cu limba română în redactarea unor rapoarte, dar care lăsați, așa cum glumeam noi câteodată, recrutau și clanța de la ușă. Aveau o putere e convingere și o abilitate în a sesiza vulnerabilitățile, este și păcat să-i duci și să-i pierzi.

Problema la noi este că recunoașterea stă în salariu.

Noi nu avem forme, deocamdată, în legislație care să permită recompensarea, așa cum am propus, a unui ofițer foarte bun la nivel cu un șef de structură, de Direcție, astfel încât să nu fii obligat să-l promovezi ca să recunoști.”

Silviu Predoiu, despre traseul unei informații până ajunge pe masa președintelui

  ,,Când am fost în teren – asta voiam să cred–  că informațiile mele, trimise din inima Africii, de acolo,  ajung pe masa președintelui. Și asta am transmis fiecărui subordonat pe care l-am avut. Trece prin foarte multe filiere. Asta constați pe măsură ce începi să înțelegi. Și s-ar putea ca dintr-o informație a ta la care ai muncit săptămâni, ca s-o completezi, s-o documentezi, asumându-ți riscuri, să ajungă o juma de rând, nici măcar un rând, într-o notă. Informațiile nu au valoare in sine. Valoarea le-o dă acțiunea decidentului.”

Silviu Predoiu, despre informațiile trimise beneficiarului ,,Președintele Republicii nu figurează pe lista de beneficiari”

,,Apropo, președintele Republicii nu figurează pe lista de beneficiari dintr-o scăpare a legii. Din fericire, figurează președintele CSAT. Cu asta a scăpat, mai avea un pic și pica de pe listă. Noi urmărim fișa postului beneficiarului X și în funcție de atribuțiunile acestuia, îi trimitem informațiile pe care noi le apreciem ca fiind de interes. În același timp, toți beneficiarii prevăzuți în lege au dreptul și eu aș spune că și obligația să ne solicite permanent informațiile pe care le cer.”

Beneficiari și decidenți

,,Depinde de personalitatea beneficiarului. Sunt beneficiari care dau telefoane sau beneficiari care trimit adrese. Noi întocnim notă telefonică după fiecare discuție. Atunci când înregistrăm informăm.”

Trei persoane publice în SIE 

,,În Serviciu nu există decât trei persoane publice. În SIE, oficial. Directorul și cei doi adjuncți. Nici nu aveau numere ceilalți la care să sune.”

I.Cristoiu: Sunt legale amănuntele personale, într-o întâlnire cu o personalitate?

S. Predoiu: Dacă nu sunt români, da, este absolut necesar! Trebuie să știi, să cunoști, sunt specificități. Vorbim de întâlniri în interes național. Este foarte important să cunoști care sunt butoanele pe care să apeși în discuție ca să obții o imagine favorabilă. Vă dau un exemplu de gafă, fără să spun cine a făcut-o : ,,Vă salut, soția dvs. mai joacă tenis? Răspunsul: Nu știu, a murit de doi ani.” Este foarte greu să continui o discuție după un asemenea start.

Diferențe între beneficiari

S. Predoiu: ,,Există diferențe între beneficiari care țin de personalitate, de înțelegerea rolului Serviciilor. Există diferențe.”

S. Predoiu: ,,Mi se pare o greșeală, un  păcat să amesteci informația cu concluziile tale”

,,Am încercat pe cât posibil să ne rezumăm strict la informație, explicând separat. Mi se pare că este o greșeală și mai mult decât o greșeală, un păcat, să amesteci informația cu concluziile tale. Întotdeuana am prezentat distinct informația și am avut un punct distinct observația Serviciului, astfel încât să ajutăm.”

Informații din surse publice versus informații clasificate

,,Ar fi culmea să cheltuim banii contribuabilului

ca să aflăm ce scrie în surse publice. Ar fi inacceptabil! Pentru mine informațiile publice reprezintă punctul de plecare în căutarea informațiilor clasificate.”

,,Există diferențe între beneficiari care țin de personalitate, de înțelegerea rolului Serviciilor. Există diferențe.”

S. Predoiu: ,,Mi se pare o greșeală, un  păcat să amesteci informația cu concluziile tale”

,,Am încercat pe cât posibil să ne rezumăm strict la informație, explicând separat. Mi se pare că este o greșeală și mai mult decât o greșeală, un păcat, să amesteci informația cu concluziile tale. Întotdeuana am prezentat distinct informația și am avut un punct distinct observația Serviciului, astfel încât să ajutăm.”

Sursa: alephnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *