Fostul șef operativ al SIE, generalul Silviu Predoiu: „’Fake news’ sunt mai degrabă o opțiune decât un verdict implacabil. Ține de noi să nu le cădem victime.”

Pe pagina sa de facebook, fostul adjunct al directorului SIE, Silviu Predoiu, a publicat un editorial cu privire la modul în care ne influențează percepția și raportarea la fenomenul fake news, plasat, îndeosebi, în contextul pandemiei de coronavirus.

“Am văzut în aceste zile mai multe articole ce ne pun in gardă în legătură cu riscul de a cădea victime valului de știri false lansate de “Moscova și Beijing” în contextul actualei crize. Avertismente bine venite, având în vedere că evenimentele majore (și puține ar fi cele ce se califică mai bine la aceasta categorie decât o pandemie), evenimentele cu puternic impact emoțional, reprezintă dintotdeauna un teren extrem de fertil pentru campaniile de dezinformare. Oricat de abil planificate și promovate însă, asemenea acțiuni, puse la cale de neprieteni, pot fi, cu resursă umană bine pregătită, având acces la dotare tehnică modernă si, mai ales, cu multa munca, devoalate și contracarate. Un exemplu în acest sens îl reprezintă demersurile susținute ale Comisiei Europene, pe care le puteți găsi pe http://euvsdisinfo.eu/ și https://ec.europa.eu/…/coronavir…/fighting-disinformation_en.”

Mai multe detalii pot fi vizualizate aici: Silviu Predoiu facebook

Silviu Predoiu are 61 de ani și a fost din 2005 până la pensionarea sa în 2019 adjunctul directorului Serviciului de Informații Externe (SIE). Este absolvent de geologie și a intrat în SIE în 1990, după ce absolvirea școlii de ofițeri de la Brănești (1987-1989), instituție care aparținea atunci Direcției de Informații Externe.

Sursa foto: aktual24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *