La nivel macro, Partidul Comunist chinez adoptă tactici ruseşti

Într-o discuție cu jurnaliştii, la 10 mai a.c., Lea Gabrielle, coordonatoarea centrului pentru analiză şi contracarare a propagandei străine din cadrul Departamentului de Stat din SUA, a declarat că, înaintea crizei COVID-19, constatas deja un anumit nivel de coordonare propagandistică între Rusia şi Republica Populară Chineză”,

  • Lea Gabrielle, o fostă jurnalistă a canalului de televiziune Fox News și fostă pilot pe aparatele FA-18/C în cadrul Marinei americane, a fost numită în fruntea biroului de contrapropagandă al Departamentului de Stat în februarie 2019.

Aceasta a subliniat că statul chinez şi Rusia şi-au “accelerat” cooperarea în materie de “propagandă” şi “dezinformare” pe subiectul pandemiei noului coronavirus, într-o escaladare a războiului verbal sino-american despre originea pandemiei.

În opinia lui Lea Gabrielle, autorităţile chineze “se adaptează în timp real şi folosesc din ce în ce mai mult tehnici utilizate de mult timp de către Moscova”, “pentru a induce confuzie şi a încerca să convingă oamenii că nu a apărut în China COVID-19”. “Constatăm că Partidul Comunist chinez adoptă tactici ruseşti” deoarece “apreciază că acestea funcţionează”, a insistat ea.
Este vorba, conform serviciilor de informaţii americane, de aceleaşi tehnici utilizate de Rusia pentru a se amesteca în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Diplomata americană descrie o utilizarea mult mai mare de către Beijing a “software-ului pentru a-şi dezvolta tezele pe reţelele de socializare”, cu o nouă reţea “artificială” de conturi false de Twitter create cu scopul de a amplifica propaganda şi dezinformarea chineză”.

Potrivit AFP, citat de Agerpres, șeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a declarat, anterior, că deţine “dovezi imense” care arată că virusul, de origine naturală, provenea dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan, deşi a recunoscut că nu are o “certitudine” în acest sens. Pompeo nu a dezvăluit însă niciuna din aceste dovezi, aşa că această teză, care nu a fost confirmată public de serviciile de informaţii americane, se bazează deocamdată doar pe aceste suspiciuni.

Mai multe informații pot fi obținute aici: https://www.afp.com/

Sursa foto: https://www.state.gov/biographies/lea-gabrielle/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *