Lelia Munteanu: “Se va apela din nou la Mossad, să facă ce știe…”

După săptămâni întregi de deliberări, guvernul israelian a anunţat ieri numirea profesorului Ronni Gamzu, directorul Centrului medical Sourasky din Tel Aviv şi fost director în Ministerul Sănătăţii, în funcșia de manager de proiect naţional pentru coronavirus.

În Israel, numărul de infectări a trecut de “linia roşie” indicată de autorităţi şi au loc zilnic proteste în legătură cu gestionarea acestei crize, relatează dpa şi AFP, conform Agerpres.

Miercuri seara, Israelul a înregistrat aproximativ 2000 de cazuri noi de contaminare în 24 de ore. Astfel, ministrul israelian al sănătăţii, Yuli Edelstein, a afirmat anterior că, dacă se ajunge la 2000 de infectări pe zi, va fi acel “steguleţ roşu” care va semnala necesitatea impunerii de noi restricţii, poate chiar un nou “lockdown” complet.

Gamzu are “mulţi ani de experienţă administrativă în domeniul sănătăţii” şi a creat un proiect pentru protejarea vârstnicilor de coronavirus, a menţionat într-un comunicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Numirea lui Gamzu vine după ce un alt fost director al centrului Sourasky, prof. Gabriel Barbash, a respins miercuri oferta lui Netanyahu de a prelua acest rol. Acesta le solicitase atât premierului cât şi ministrului sănătăţii să ajungă la un acord asupra mandatului său până miercuri seara, în caz contrar urmând să respingă propunerea, a scris Jerusalem Post.

Marţi, Gamzu saluta pe Facebook numirea lui Barbash, evocând “cea mai bună decizie pe care a luat-o guvernul de la începutul acestei crize” şi descriindu-l pe Barbash drept un om “hotărât, atent la detalii şi care nu acceptă un refuz”.

Într-un comentariu pentru Mediafax, Lelia Munteanu l-a catalogat pe acesta drept “foarte ambițios, și ușor complexat, Ronni Gamzu e o soluție cu condiția să nu fie sufocat politic”. Mai mult, a comentat că “vaccinurile antigripale vor întârzia și anul acesta. Anul trecut s-a dat vina pentru întârziere pe furnizorii europeni. Acum se va da vina pe covid și se va apela din nou la Mossad să facă ce știe, să se ducă unde vede cu ochii și să scoată vaccinuri din pământ, din iarbă verde”.

Totodată, deputaţii israelieni au votat miercuri în a doua şi a treia lectură un proiect de lege criticat de partidele de opoziţie care conferă guvernului puteri speciale până în iunie 2021 pentru a lupta împotriva COVID-19, notează AFP.

„Marea lege a coronavirusului”, aşa cum este numită, autorizează guvernul „să decreteze starea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, să promulge reglementări şi să pună în aplicare restricţii în spaţiul public şi privat”. Aceasta dacă guvernul este „convins că există un risc real de răspândire a noului coronavirus implicând pagube importante în sănătatea publică”.

În a doua şi a treia lectură, 48 de deputaţi au votat pentru, iar 35 contra.

Potrivit presei israeliene, legislaţia limitează controlul parlamentar asupra deciziilor coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Benjamin Netanyahu, retrăgând prerogativele comisiei parlamentare însărcinate cu probleme legate de lupta împotriva noului coronavirus.

Aceasta a anulat marţi un decret al guvernului care ordona închiderea restaurantelor pentru a opri răspândirea pandemiei.

După lungi dezbateri în comisia legislativă, textul votat în primă lectură la 15 iunie a fost revizuit şi permite parlamentului să invalideze în 24 de ore măsurile restrictive luate de guvern înainte de punerea lor în aplicare, şi nu după, cum era prevăzut iniţial.

Potrivit legii, guvernul va putea stabili, de asemenea, condiţiile pentru organizarea manifestaţiilor, însă fără a putea împiedica desfăşurarea lor.

Sursele articolului: agerpres.ro, mediafax.ro, newsweek.ro

Sursa foto: haaretz.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *