MI6 recrutează spioni naturalizați
MI6 a început să angajeze cetățeni britanici născuți în străinătate, pentru prima dată în ultimele decenii, într-un efort de intensificare a abilităților personalului său și de a-și diversifica forța de muncă.
Cunoscut oficial sub titulatura ”Serviciului Secret de Informații”/ Secret Intelligence Service (SIS) – atenție, a nu se confunda cu Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova/ SIS Moldova, și, informal, MI6, în mare parte din istoria sa, a inclus, între cerințe, ca potențialii recruți să se fi născut în Regatul Unit din părinți de origine britanică, fiind excluși din start copiii imigranților din Regatul Unit, chiar dacă aceștia erau născuți în Marea Britanie.
Cu toate acestea, în 2018, serviciul britanic de informații externe a exclus această condiție, potrivit căreia ambii părinți ai candidaților la angajare să fie născuți în Marea Britanie. De atunci, copiii imigranților în Regatul Unit ar putea aplica pentru angajare, atâta timp cât s-au născut pe pământ britanic și dețin un pașaport britanic. Această regulă a fost acum eliminată. De acum înainte, cetățenii britanici ”naturalizați” vor fi luați în considerare pentru a lucra la MI6. Singura prevedere este că unul dintre părinții lor trebuie să fie (sau să fi fost, dacă a decedat) un cetățean britanic sau să aibă „legături substanțiale” cu Regatul Unit.
Agenția de spionaj afirmă că cetățenilor cu dublă sau multiplă cetățenie care ajung să se angajeze în cadrul MI6, li se poată solicita să păstreze doar cetățenia britanică.
Potrivit sursei guvernamentale citate, schimbarea practicilor de recrutare vizează crearea unei forțe de muncă care implică „diversificare a gândirii, nu oameni care gândesc cu toții în moduri similare” (nu știm însă, cum, ultimul aspect, s-ar putea aplica. Un slogan al unei companii spune ”Suntem cu toții diferiți, din fericire!”).
Modificarea regulilor de recrutare vine în urma unei decizii de anul trecut de a reduce vârsta minimă cerută pentru angajarea la MI6 de la 21 la 18 ani.
În cadrul unei evoluții conexe, mai multe ziare britanice au raportat luna trecută că agenția de spionaj a început să recruteze pentru prima dată „consultanți cu jumătate de normă” cu competențe valoroase sau contacte în plan extern. În mai multe reclame de locuri de muncă care au apărut online sau în publicații tipărite, MI6 a declarat că este în căutare de cu „seturi de abilități diverse și experiențe de viață pentru roluri cu normă parțială și consultanță”.
În premieră istorică, în prima săptămână a lunii martie a anului 2017, serviciul britanic de informații externe a lansat în cinematografe, o campanie de atragere a cetățenilor în lumea spionajului. Un spot de 30 de secunde le transmitea celor din public că MI6 are nevoie de agenți.
Sursa: thetimes.co.uk
Sursa: TS. Photography on VisualHunt / CC BY-NC-ND