Mossad, ultima salvă trasă înainte de un război deschis

Comparativ cu volume dedicate serviciilor de informații, despre Mossad s-a scris mult prea puțin. Deloc surprinzător, dacă ne gândim că Mossad a dobândit, în timp, o aură de legendă, fiind considerat unul dintre cele mai eficiente servicii secrete din lume.

Forța motrice a Mossadului sunt luptătorii săi fără nume – bărbați și femei care-și riscă viața, trăiesc departe de familiile lor sub identități asumate, execută operațiuni riscante în țări dușmane, unde cea mai mică greșeală le poate aduce arestarea, tortura și chiar moartea.

Michael Bar-Zohar, unul dintre experții principali ai Israelului în domeniul spionajului și biograful oficial al lui David Ben-Gurion și al lui Shimon Peres, și Nissim Mishal, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din Israel, au alocat nu mai puțin de 582 de pagini volumului dedicat agenției israeliene, „Mossad: Istoria sângeroasă a spionajului israelian”.

Cei doi expun motivele pentru care Mossad pare a fi cel mai bun scut de apărare împotriva amenințării nucleare iraniene, împotriva terorismului și nu numai. Ei vorbesc despre momentul în care Mossad a prevenit Occidentul că Primăvara Arabă ar putea deveni Iarna Arabă; despre cum s-a implicat Mossad în lupta împotriva terorismului, începând cu 1970, și mai curând, în 2008 (și aici este demn de semnalat atacarea și uciderea la Damasc, a liderului militar al organizației Hezbollah, Imad Mughniyeh; acesta era unul dintre principalii dușmani ai statului Israel și numărul unu pe lista celor mai căutați oameni ai FBI). În prezent, serviciul secret israelian îi are în vizor pe liderii Jihadului Islamic și ai Al Qaeda prin tot Orientul Mijlociu și multe alte operațiuni interesante ale serviciului israelian .

„Această carte ne spune ceea ce ar fi trebuit să fie știut și nu este – că forța ascunsă a Israelului este la fel de formidabilă ca puterea lui fizică recunoscută”, spunea Shimon Peres, fostul președinte al statului Israel.

Michael Bar-Zohar este scriitor, fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Israel și fost parlamentar. Născut în Bulgaria, Bar-Zohar a emigrat în Israel în 1948. A fost membru al Knessetului și delegat la Consiliul Europei. Este autorul multor romane și cărți de nonficțiune. Cărțile lui au fost traduse în 18 limbi.

Nissim Mishal, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din Israel, unde a deținut funcția de director general . A fost reporter politic și corespondent la Washington. Autor și editor, a publicat mai multe lucrări despre istoria Israelului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *