Unitate a serviciilor secrete ruse, acuzată de propagandă prin site-uri alternative
Serviciile de informații ruse au diseminat dezinformări în legătură cu pandemia de coronavirus, potrivit unor informații recent declasificate într- un material care demonstrează modul în care Moscova continuă să încerce să influențeze americanii pe măsură ce alegerile se apropie, potrivit New York Times, citat de hotnews.ro.
Serviciile militare ruse de informaţii și-au folosit legăturile cu un centru de informații al guvernului rus, InfoRos, și alte site-uri pentru a propaga dezinformare și propagandă în limba engleză cu privire la pandemie, cum ar fi amplificarea argumentelor chineze false conform cărora virusul a fost creat de armata Statelor Unite și articole care spuneau că asistența medicală din partea Rusiei ar putea aduce o nouă detensionare cu Washingtonul, citează Rador.
Eforturile de dezinformare reprezintă o versiune rafinată a ceea ce a încercat Rusia să facă în 2016. Conturile false din reţelele de socializare și boţii utilizaţi de Agenția de Cercetare a Internetului și de alte grupuri susținute de Rusia pentru a amplifica articole false s-au dovedit relativ ușor de stopat. Dar este mult mai dificil să opreşti diseminarea unor astfel de articole care apar pe site-uri care par legitime, potrivit unor experți externi.
„Agențiile de informații rusești preiau un rol mai central în eforturile de dezinformare pe care Rusia le promovează acum”, a declarat Laura Rosenberger, directorul Alianței pentru Securizarea Democrației. „Nu mai este forța grosolană” a operațiunilor montate de Agenția de Cercetare a Internetului.
Doi oficiali americani au descris informaţiile recent declasificate, dar nu au furnizat rapoartele de bază despre activitățile GRU și SVR, echivalentul rusesc al CIA. Ei au vorbit despre aceste informații sub condiția anonimatului.
Săptămâna trecută, ofiţeri de informații au avertizat cu privire la eforturile rusești, chineze și iraniene de a interveni în alegeri. După ce democrații au criticat avertismentul pentru lipsa de informaţii detaliate, ofiţerii au promis că vor publica mai multe informații.
Deşi încercările de dezinformare prezentate marți de oficialii americani au fost axate pe pandemie, cercetătorii de securitate au declarat că Rusia a continuat să propage dezinformarea pe o varietate de subiecte.
Acuzele guvernului au apărut în condițiile în care Mandiant Threat Intelligence, parte a firmei de securitate cibernetică FireEye, a raportat că a detectat o campanie paralelă de influențare în Europa de Est, menită să discrediteze Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, inclusiv prin dezinformarea cu privire la coronavirus. Deşi raportul Mandiant nu numea în mod particular Rusia și agențiile sale de informații, se preciza totuşi că această campanie era „aliniată intereselor de securitate rusești”, în efortul de a submina activitățile NATO.
Facebook a început să marcheze materialele care apar pe site-uri de știri sponsorizate de stat precum RT și Sputnik. Însă, este mai greu pentru companiile de social media să identifice și să eticheteze articole şi știri care sunt postate pe site-urile conspirative, potrivit experților.
Multe dintre materialele create de serviciile de informații ruseşti au fost publicate pe InfoRos, un site controlat de guvernul rus și OneWorld.Press, un site independent, aparent, despre care ofiţerii americani au declarat că au legături cu GRU. Ofiţerii americani au declarat că alte site-uri, cum ar fi GlobalResearch.ca, amplifică în mod regulat propaganda GRU, dar ofiţerii nu au stabilit o legătură directă cu serviciile de informații rusești.
Oficialii guvernamentali ai Statelor Unite au descris în cea mai mare parte dezinformarea axată pe pandemie, dar au evidențiat și legăturile dintre serviciile de informații rusești și un think-tank care a publicat articole pe teme politice.
Fundația Strategică pentru Cultură este condusă de o altă agenție rusă de informații, SVR, potrivit celor doi demnitari americani. Fundația și legăturile sale cu serviciile de informații rusești sunt cercetate și de FBI, potrivit unui alt oficial.
Michael Averko, colaborator al fundației, nu a răspuns solicitării de a face comentarii, dar într-un e-mail trimis recent către presă a spus că a fost vizitat de FBI. Averko a mai spus că a spus FBI-ului că nu știe despre vreo legătură între fundație și servicii rusești de informații şi că se îndoieşte că ea ar exista.
După publicarea acestui articol, OneWorld.Press a emis o declarație în care a spus că orice acuzație cum că a lucrat pentru serviciile ruse de informații este „categoric falsă”. „Din cunoștințele noastre”, contributorii acesteia nu au fost acuzați de infracțiuni legate de colaborarea cu nicio agenție străină de informații, se arată în comunicat.
Fără nicio dovadă, OneWorld.Press a susținut că acuzațiile cu privire la încercările de propagandă ale serviciilor rusești de informații au fost răspândite de oficiali cu scopul de a afecta șansele de realegere a președintelui Trump. „Oricine de oriunde în lume știe că unii membri ai «statului profund» își au pumnalele scoase din teacă împotriva lui Trump, iar președintele însuși chiar a spus acelaşi lucru în nenumărate ocazii”, se arată în declaraţie.
Sursa articolului: hotnews.ro
Sursa foto: Christoph Scholz on VisualHunt.com / CC BY-SA