Ofițer operativ SIE: “Am zis un mare DA, pe loc”
Scriam săptămânile trecute că, până la 30 aprilie, a avut loc evaluarea psihologică a candidaților înscriși la concursul pentru examenul de admitere pentru cele 16 locuri scoase la concurs de către Serviciul de Informații Externe, în cadrul Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I“, pentru programul de licență 2020-2024. Acesta este adresat elevilor aflați în clasa a XII-a și absolvenților cu diplomă de bacalaureat.
Pentru absolvenții cu diplomă de licenţă ai unor instituţii de învăţământ superior acreditate, ce își doresc o carieră în domeniul operativ în cadrul SIE, pot fi interesante mărturiile unor ofițeri operativi: unul, în vârstă de 30 de ani, dacă se poate spune, la început, în Serviciu (de 5 ani și 6 luni), și un altul, de 40 de ani, ceva mai experimentat (cu o vechime de 15 ani).
Ei vorbesc despre modul în care au interacționat pentru prima dată cu ofițerul “de personal” (devenit, cel mai probabil, între timp, de HR sau resurse umane), despre misiuni temporare de pregătire sau de lungă durată pe diverse continente, despre autodepășiri și realizări.
Lăsăm mai jos, cerinţele specifice pentru domeniul operativ, așa cum sunt ele menționate pe site-ul SIE:
- Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.
- Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.
- Vârsta limită este de 35 de ani.
- Pentru angajarea în domeniul operativ candidatul trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă și elevată, atât în vorbire cât şi în scris.
- De asemenea, disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie.
- Acest domeniu necesită creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua şi de a lua decizii, precum și asumarea responsabilităţii.
- Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj.
- Timpul de lucru este flexibil.
Mai multe informații despre subiect pot fi obținute prin accesarea link-ului următor: sie.ro
Sursa foto: Anciuti on Visual Hunt / CC BY-NC-ND