Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii externe ale Rusiei (SVR), Serghei Ivanov: ”Legendarul ofiţer de informaţii George Blake nu mai e”
Fostul agent dublu britanic George Blake, celebra „cârtiţă” care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii ’50 ai secolului trecut, a murit la vârsta de 98 de ani, au anunţat sâmbătă agenţiile de presă ruse, citate de Agerpres.
„Astăzi, legendarul ofiţer de informaţii George Blake nu mai este. El ne iubea sincer ţara, admira realizările poporului nostru în timpul celui de-al doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii externe ale Rusiei (SVR), Serghei Ivanov, pentru agenţia de presă TASS.
Fost membru al rezistenţei în Olanda în timpul celui de-al doilea Război Mondial, apoi agent al MI6 (serviciile de informaţii externe britanice), în perioada Războiului Rece, George Blake şi-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950 după ce fusese martorul bombardamentelor americane asupra populaţiei civile în Coreea.
Blake a furnizat KGB numele a sute de agenţi şi a dezvăluit existenţa unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a-i spiona pe sovietici
Denunţat de un agent dublu polonez, Blake este condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie, însă reuşeşte să evadeze din închisoare cinci ani mai târziu cu ajutorul unei scări din funie şi al colegilor de celulă.
Fugarul reuşeşte să traverseze Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG) şi ajunge în Est. Salutat ca un erou la Moscova, Blake primeşte din partea serviciilor de informaţii ruse gradul de colonel.
Din cauza informațiilor transmise sovieticilor, au fost distruse majoritatea operațiunilor MI6 din Europa de Est. Interogat după arestare, el a declarat: „Nu știu ce am predat, pentru că au foarte multe lucruri”.
În pofida dezmembrării URSS, căreia şi-a dedicat viaţa, el nu şi-a regretat niciodată faptele.
George Blake era ultimul supravieţuitor al unei generaţii celebre de agenţi dubli britanici, „cârtiţe” pe care URSS a reuşit să le recruteze în plin Război Rece.
Sursa: digi24.ro
Sursa foto: wikipedia.ro