Raport ONU: ”Hackeri din Coreea de Nord au sustras sute de milioane de dolari pentru programul nuclear”

”Armata de hackeri” Coreei de Nord a sustras sute de milioane de dolari pe tot parcursul anului 2020, pentru a finanța programe privind construcția de rachete nucleare și balistice ale țării, încălcând dreptul internațional.

Aceasta este concluzia unui raport confidențial al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Documentul acuză regimul condus de liderul Kim Jong Un că a efectuat „operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor virtuale de schimb valutar” pentru a cumpăra arme și pentru a ține pe o linie de plutire economia în dificultate a Coreei de Nord.

O țară care este membră a ONU, al cărui nume nu este precizat, afirmă că hackerii au sustras active virtuale în valoare de 316,4 milioane de dolari între 2019 și noiembrie 2020, potrivit documentului.

Raportul susține, de asemenea, că în Coreea de Nord s-au produs ”materiale fisibile, a întreținut instalații nucleare și și-a modernizat infrastructura de rachete balistice”, continuând în același timp „să caute material și tehnologie pentru aceste programe din străinătate”.

Coreea de Nord a încercat ani de zile să dezvolte arme nucleare puternice și rachete avansate, în ciuda costurilor imense și a faptului că un astfel de scop a transformat țara într-un paria internațional, având interzis de ONU să desfășoare aproape orice activitate economică cu alte țări.

Anchetatorii ONU au declarat că o țară ”fără nume” a apreciat că este „foarte probabil” ca regimul din Coreea de Nord ar putea monta un dispozitiv nuclear pe o rachetă balistică de orice rază, însă nu este clar dacă aceste rachete ar putea reveni cu succes în atmosfera Pământului.

Raportul a fost realizat de Grupul de experți al ONU în Coreea de Nord, organismul însărcinat cu monitorizarea aplicării și eficacității sancțiunilor care au fost aplicate regimului Kim ca pedeapsă pentru armele sale nucleare și dezvoltarea rachetelor balistice.

Detalii din raport, care este în prezent confidențial, au fost obținute de CNN printr-o sursă diplomatică de la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care a împărtășit fragmente din document cu condiția anonimatului. Raportul este format din informații primite de la țările membre ONU, agențiile de informații, mass-media și de la cei care au fugit din țară – dar nu și de la Coreea de Nord.

Aceste rapoarte sunt publicate de obicei la fiecare șase luni, unul la începutul toamnei și altul la începutul primăverii.

Misiunea Coreei de Nord din cadrul ONU nu a răspuns la cererea CNN de comenta aceste dezvăluiri, dar afirmațiile din raport sunt în concordanță cu planurile recente prezentate de președintele Kim.

La o întâlnire politică importantă, luna trecută, Kim Jong Un a spus că Coreea de Nord va lucra pentru a dezvolta noi arme avansate pentru programele sale nucleare și de rachete, cum ar fi armele nucleare tactice și focoasele avansate, concepute pentru a pătrunde în sistemele de apărare antirachetă, pentru a descuraja Statele Unite.

Surse: stiruleprotv.ro, cnn.com

Sursa foto: reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *