Recalibrarea serviciilor de spionaj în fața amenințărilor coronavirus
Noul coronavirus bulversează de asemenea lumea serviciilor de informaţii occidentale, a căror vigilenţă se dublează – în contextul unui Internet supraîncărcat -, iar serviciile de spionaj se redimensionează în faţa unor ameninţări multiforme, în timp ce Guvernele se concentrează doar asupra epidemiei, relatează AFP, citat de news.ro.
Pe măsură ce lumea se închide pentru a opri răspândirea covid-19, serviciile se spionaj se confruntă cu o dublă problematică. Ele sunt constrânse la o importantă reorganizare, în vederea evitării răspândirii bolii în rândul lor şi asistă, totodată, la o creştere masivă a volumelor schimburlor pe Internet – conţinuturi oficiale sau neoficiale, confidenţiale sau deschise, exacte sau false.
Între dezinformare şi atacuri cibernetice sub toate formele, serviciile de informaţii veghează atent, organizând alternanţa echipelor la sedii. În jargonul militar, acest lucru se numeşte ”mod degradat”.
Mesageriile serviciilor militare de informaţii sunt suficient de cifrate pentru a fi folosite de la domiciliul agenţilor, declară pentru AFP un fost membru al serviciilor franceze externe (DGSE). Însă ele nu permit accesul la bazele de date cele mai sensibile. ”Există o continuitate în câmpul muncii, însă informaţia strategică va fi neapărat mai uşoară”, rezumă el.
În Statele Unite, situaţia este asemănătoare, declară pentru AFP Brian Perkins, un cercetător de la Fondation Jamestown din Washington şi totodată un fost analist în Marina americană (US Navy). Se adaugă însă o capcană suplimentară – pilonul meseriei, contactul uman, devine uneori imposibil.
”Cea mai mare provocare reprezentată de covid-19 este incapacitatea ofiţerilor de teren din servicii de a munci în zone foarte contaminate, mai ales cele în care sunt restricţii de ciculaţie”, explică el.
Este necesar, astfel, să se acţioneze în alt mod şi să se facă mai puţin, în timp ce cantitatea de muncă este aceeaşi, dacă nu creşte. Administraţiile şi guvernele se concentrează aproape exclusiv asupra bolii. În altă parte se uită doar serviciile.
Iar părerile sunt unanime – ameninţarea vine de pe web, indiferent că este vorba despre un atac în toată regula împotriva unei infrastructuri sau unei administraţii sau despre destabilizarea opiniilor publice îngrijorate, prin intermediul ştirilor false.
Continuarea materialului poate fi vizualizată aici: www.rfi.fr
Sursa foto: www.picpedia.org/