Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, cu ştiinţa lui Putin. Raport al serviciilor de informații.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ştiut şi probabil a coordonat un efort al Rusiei de manipulare a campaniei prezidenţiale americane din 2020, în favoarea fostului preşedinte Donald Trump, cu acuzaţii ”înşelătoare sau lipsite de fundament” împotriva contracandidatului acestuia, Joe Biden, afirmă un raport al Biroului Directorului pentru Informaţii Naţionale, transmite Reuters, preluat de news.ro. Raportul de 15 pagini subliniază acuzaţiile că aliaţii lui Trump au făcut jocul Moscovei amplificând afirmaţiile făcute împotriva lui Biden de persoane din Ucraina care au legături cu Rusia, înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Democratul Biden l-a înfrânt pe Trump şi a devenit preşedinte pe 20 ianuarie.

Agenţiile de informaţii au descoperit şi alte tentative de a influenţa alegătorii, între care ”o campanie de influenţare pe mai multe direcţii” a Iranului, cu scopul de a reduce sprijinul pentru Trump.

Preşedintele Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear dintre Iran şi puterile occidentale şi a impus ţării noi sancţiuni.

Raportul a punctat, de asemenea, o contra-acţiune promovată de aliaţii lui Trump conform căreia China ar interveni în numele lui Biden, concluzionând că Beijingul ”nu a depus eforturi de interferenţă”.

”China a căutat stabilitate în relaţia sa cu Statele Unite şi a considerat că niciunul dintre rezultatele alegerilor nu este suficient de avantajos pentru ca China să rişte măsuri împotriva sa dacă va fi prinsă”, se arată în raport.

Oficialii americani au declarat că au văzut şi eforturile depuse de Cuba, Venezuela şi gruparea militantă libaneză Hezbollah de a influenţa alegerile, deşi ”în general, apreciem că au fost la scară mai mică decât cele desfăşurate de Rusia şi Iran”.

Agenţiile de informaţii americane şi fostul consilier special Robert Mueller au concluzionat anterior că Rusia a intervenit şi în alegerile din 2016 din SUA, pentru a susşine candidatura lui Trump printr-o campanie de propagandă menită să-i facă rău adversarei sale democrate Hillary Clinton.

Ambasadele Rusiei, Chinei şi Cubei de la Washington nu au trimis imediat răspunsuri la solicitările Reuters pentru comentarii.

De asemenea, misiunea iraniană la Organizaţia Naţiunilor Unite şi Ministerul venezuelean al Informaţiei nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Moscova, Beijing şi Teheran neagă de obicei acuzaţiile de spionaj cibernetic şi de subterfugii.

Noul raport afirmă că Putin ştia şi ”probabil a dirijat” eforturile de interferenţă în alegeri. De exemplu, Putin ”a dirijat activităţile lui Andri Derkaci”, un parlamentar ucrainean care a jucat un rol important în această campanie şi are legături cu serviciile de informaţii ruseşti, se arată în raport.

”Evaluăm că liderii ruşi au preferat ca fostul preşedinte Trump să fie reales, chiar dacă a perceput unele dintre politicile administraţiei sale ca fiind împotriva Rusiei. Avem mare încredere în această evaluare”, se menţionează în raport.

Un rol cheie l-a avut şi un al doilea om cu legături cu serviciile de informaţii ruseşti, Konstantin Kilimnik, potrivit raportului.

Kilimnik şi Derkaci s-au întâlnit şi au oferit materiale persoanelor legate de Trump pentru a face presiuni pentru deschiderea unor investigaţii oficiale, iar Derkaci a lansat patru înregistrări audio pentru a încerca să-l implice pe Biden în corupţie, a spus acesta.

Aceasta se referă la conversaţiile pe care personalităţile de dreapta din Statele Unite le-au citat drept dovezi că Biden a încercat să-şi protejeze fiul Hunter de o anchetă din Ucraina.

Kilimnik era asociat cu Paul Manafort, care a ocupat funcţia de şef al campaniei lui Trump din 2016. Trump l-a graţiat anul trecut pe Manafort pentru o condamnare penală care a rezultat din ancheta lui procurorului special Mueller.

Agenţii ruşi au încercat, de asemenea, ”să racoleze” angajaţi ai companiei energetice ucrainene Burisma, ”probabil într-o încercare de a aduna informaţii legate de familia preşedintelui Biden”, a spus acesta.

Hunter Biden a fost membru în consiliul de administraţie al Burisma.

La fel ca în alegerile din 2016, aşa-numita fabrică rusă de troli cunoscută anterior sub numele de Internet Research Agency a promovat informaţii denigratoare pe social media despre Biden şi democraţi şi s-a plâns de cenzura companiilor de tehnologie, se arată în raport. De asemenea, a încercat să exacerbeze diviziunile din SUA pe problemele de justiţie rasială, se arată în raport.

Concluzia Comunității de Informații a SUA privind Rusia, susținută de un raport al Senatului american

Scriam aici, că, la 22.04.2020, pe pagina https://www.intelligence.senate.gov, a fost publicat un raport de 158 de pagini (volumul 4), realizat de Comisia pentru Serviciile de Informații a Senatului american, privind evaluarea comunității de informații asupra măsurilor active și implicarea Rusiei în campania alegerilor din 2016 din SUA.

Având la bază procese de culegere de informații și analize solide, documentul a indicat ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, în sprijinul campaniei lui Donald Trump, în defavoarea lui Hillary Clinton.

Potrivit acestuia, evaluarea serviciilor “a identificat în mod corect că ruşii s-au amestecat în alegerile din 2016 pentru a-i dăuna secretarului de stat Clinton şi a ajuta candidatura lui Donald Trump” .

Comisia pentru Serviciile de Informaţii a Senatului examinează de mai mulţi ani întregul efort depus de Moscova în timpul procesului electoral din 2016.

Precedentele sale rapoarte (1 – 67 de pagini, 2 – 85 de pagini, 3 – 54 de pagini) s-au referit la modul în care Kremlinul a atacat infrastructura electorală americană, la folosirea de către Moscova a platformelor de social media pentru a produce confuzie şi furie în rândul alegătorilor americani, precum şi la răspunsul dat de Statele Unite la aceste eforturi. Volumul final, al cincilea, se va referi la concluziile de contrainformaţii.

Și Guvernul britanic și agențiile de intelligence au eșuat în fața Rusiei.

Un document de 50 de pagini, referitor la ingerința statului rus în procesele democratice ale Regatului Unit, a fost la 21 iulie 2020, de către membrii Comisiei pentru Informaţii şi Securitate (ISC) din cadrul Parlamentului de la Londra.

Potrivit The Guardian, Guvernul britanic și agențiile de intelligence au eșuat în a pregăti și desfășura o anchetă adecvată privind încercările Kremlinului de a interveni în referendumul din 2016 privind Brexitul.

De asemenea, parlamentarii britanici semnalează că influența rusă în Regatul Unit reprezintă ”noua normalitate”, iar această situație a fost ”serios subestimată”.

”Guvernul a subestimat serios ce răspuns să dea ameninţării ruse şi întâmpină în continuare dificultăţi în a face acest lucru”, denunţă autorii acestui raport, potrivit BBC.

Astfel, reprezentanții comisiei fac apel pentru ”acțiuni imediate” pentru a contracara această amenințare, autorii raportului punctând că mulți dintre oligarhii ruși au fost primiți ”cu brațele deschise” de mediile de afaceri și societatea britanică.

Membrii comisiei au punctat că Regatul Unit nu a evaluat ingerințele Rusiei în referendumul cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană şi au insistat asupra ”contrastului uimitor” faţă de reacţia americană în problema amestecului rus în alegerile prezidenţiale din toamna anului 2016. ”Nu ne-a fost furnizată nicio evaluare post-referendum a încercărilor Rusiei de a se implica în alegeri. Această situație este contrastantă în comparație cu modul în care Statele Unite au gestionat acuzațiile privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, unde angențiile americane de intelligence au realizat o evaluat în termen de două luni de la alegeri, făcând public un sumar declasificat”, este menționat în raportul dat publicității marți.

Comisia pentru Informaţii şi Securitate din Parlamentul European nu a putut stabili cu exactitate dacă ingerințele Moscovei în referendumul privind Brexit au fost încununate de succes deoarece nu s-a depus efort în acest sens, potrivit Politico Europe.

După ce raportul a fost dat publicității, ministrul britanic de externe Dominic Raab a precizat pe Twitter că ”Rusia trebuie să renunțe la atacurile sale asupra Regatului Unit și aliaților noștri. Suntem hotărâți să ne apărăm țara, democrația și valorile de un astfel de stat ostil”, a mai spus Raab.

Sursa: hotnews.ro, evz.ro, reuters.com

Sursa foto: cnn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *