Secretar de stat pentru Comunicații: “România trebuie să intre în dinamica 5G”
Scriam aici, că importanța activelor digitale și modul în care rețelele, conectivitatea, datele, IA susțin economiile și societățile noastre au fost din ce în ce mai pregnante odată cu avansul pandemiei de coronavirus. Mai mult de atât, nu am fost scutiți de diseminarea în mediul online a unor teorii conspiraționiste din partea unor indivizi care conexează „răspândirea COVID-19 de expansiunea rețelelor 5G”.
Într-o intervenție pe cât de necesară, pe atât de utilă, în cadrul știrilor TVR, secretarul de stat pentru Comunicații în cadrul Ministerului Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Dragoș Preda, acesta a adus clarificări despre „tehnologia 5 G și teoria conspirației”, și nu numai.
“Nu există nicio legătură între cazurile de covid 19 și tehnologia 5G. Lucrul acesta este clarificat, în continuare, de numeroși oameni de știință, fizicieni. Vom genera o serie de campanii pentru a explica. Cele care au un efect nociv sunt cele care înregistrează valori de peste 2.4 milioane GHz”, afirmă Dragoș Preda.
Întrebat când vor fi montate antenele 5G în țara noastră, în contextul în care a fost transmis un raport, în acest sens, Comisiei Europene, Dragoș Preda a menționat că acel raport ține de măsurile avute deja în vedere, pentru că, pentru a dezvolta această tehnologie, trebuie ținut cont de respectarea vieții private, de măsuri etice și cele ce țin de zona cybersecurity.
“La ora actuală, tehnologia 5G a adus venituri la nivel global, de peste 13 miliarde de euro, la nivelul României sunt scontate la peste două miliarde în viitor, iar numărul de job-uri create urmare implementării acestor tehnologii este de peste 22 de milioane la ora actuală”, a adăugat oficialul.
Astfel, a specificat că lucrul acesta trebuie în conlucrare cu experți din domeniul principalelor instituții, făcând referire la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI).
Totodată, a adăugat că, la începutul anului 2021, se preconizează că vor fi montate primele antene 5G, beneficiile tehnologiilor 5 G fiind eficiență și costuri reduse în timp: “(…) Eficiență, transmisii de mai mare calitate, productivitate mai mare pe toate domeniile economice, la nivel global, nu numai pentru România. Iar România trebuie să intre în această dinamică”.
Intervenția poate fi urmărită aici: facebook.com/stiri.tvr.ro
Sursa foto: comunic.ro