Serviciile secrete coreene: Cât de adevărate sunt zvonurile despre Kim Jong Un?

Absența publică prelungită a liderului nord-coreean Kim Jong Un a condus la o serie de zvonuri cu privire la starea sa gravă de sănătate și îngrijorări legate de modul în care acest fapt ar putea influența viitorul a ceea ce analiști numesc „călcâiul lui Ahile” din Asia de Nord-Est (referire la natura imprevizibilă și beligerantă a Nordului).

Dar există o întrebare de bază, fără răspuns, dezbătută de mass-media și de serviciile de informații guvernamentale: sunt zvonurile chiar adevărate?

Este o problemă cu care națiunile din mediul extern s-au confruntat de zeci de ani. Obținerea de informații despre cea mai secretă, suspectă și dificil de citit țară din lume este incredibil de dificilă. Și probabil că statul nord-coreean împărtășește informațiile despre sănătatea liderului său doar unei mici părți a elitei, în care se află inclusiv sora sa, Kim Yo Jong.

Deficiențele serviciilor de informații în această direcție au la bază și natura extrem de ermetică a statului nord-coreean.

Susținătorii actualei guvernări liberale din Coreea de Sud se  lamentează după modul de realizare a schimbului de informații dintre diplomați, lideri guvernamentali și de afaceri din decada anterioară, care au încetat din cauza ambițiilor Coreei de Nord. Acest fapt a privat spionii de surse de informații de înaltă calitate.

Pe de altă parte, reducerea operațiunilor de spionaj se cauzează liberalilor, spun conservatorii, în timp ce ei ar fi urmărit apropierea inter-coreeană. Ei spun că astfel de rețele au fost dificil de reconstruit.

Mai multe informații pot fi obținute aici: adn.com

Sursa foto: asiatimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *