Shamima Begum, căsătorită cu un jihadist al SI, pierde bătălia

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis la data de 26 februarie a.c., că Shamima Begum, plecată din ţară la 15 ani pentru a se căsători în Siria cu un luptător al organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), nu poate reveni în Regatul Unit pentru a contesta retragerea cetăţenei sale de către guvern, transmite Reuters.

Shamima Begum a părăsit Londra în 2015, pe când avea 15 ani, plecând în Siria via Turcia, împreună cu două colege de şcoală, şi căsătorindu-se cu un luptător SI.

Begum are acum 21 de ani şi se află într-un centru de detenţie în Siria.

În 2019 i-a fost retrasă cetăţenia britanică, însă Curtea de Apel a decis că Shamima Begum ar avea parte de un recurs echitabil doar dacă i se va permite revenirea în ţară.

Curtea Supremă a invalidat însă decizia Curţii de Apel, ceea ce înseamnă că, deşi Begum va putea continua demersul de contestare a retragerii cetăţeniei, nu o va putea face din Marea Britanie.

Guvernul de la Londra invocase evaluarea serviciilor de informaţii potrivit căreia persoanele care s-au alăturat SI prezintă un risc serios pentru securitatea naţională.

‘Dacă un interes public vital – în acest caz, siguranţa publicului – face imposibil ca un caz să fie audiat în mod echitabil, atunci instanţele nu îl pot audia în mod normal’, au transmis judecătorii Curţii Supreme.

Cazul Shamimei Begum a fost subiectul unei dezbateri aprinse în Marea Britanie, opunându-i pe cei care îi contestau dreptul la cetăţenia britanică, din cauza alăturării la SI, celor care susţineau că tânăra nu ar trebui lăsată fără cetăţenie, ci mai degrabă judecată în Marea Britanie. 

Sursa: agerpres.ro

Sursa foto: standard.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *