Sosit la sediul CIA pentru a 75-a aniversare a Agenției, Biden a mulțumit spionilor pentru dezvăluirea planurilor lui Putin privind invadarea Ucrainei

Președintele american Joe Biden a mulțumit vineri personalului Agenției Centrale de Informații (CIA) pentru că a avertizat lumea despre planurile președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina și a salutat ceea ce el a numit „curajul tăcut” al spionilor Americii.

Biden a vizitat sediul CIA cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, prilej cu care a spus că a fost implicat în activitatea agenției timp de 52 dintre acești ani, mai întâi ca senator într-un comitet înființat în 1975 pentru a investiga experimentele ce vizau controlul minții și alte abuzuri de care CIA era acuzată, relatează Reuters.

În declarațiile sale, președintele SUA a subliniat că informațiile adunate de CIA au expus planurile lui Putin și au permis Washingtonului să avertizeze alte țări despre iminentul război.

„Datorită muncii incredibile depuse de profesioniștii noștri în domeniul informațiilor, am putut avertiza lumea despre ce plănuia Vladimir Putin în Ucraina”, a mai declarat Biden, subliniind totodată că demascarea intențiilor liderului de la Kremlin a făcut ”o breșă imensă” în planurile acestuia și a ”discreditat minciunile lui despre ceea ce făceam noi în Ucraina”.

Joe Biden a făcut astfel trimitere la faptul că înainte de invadarea Ucrainei, în 24 februarie, în timp ce Rusia aduna peste 100.000 de militari la granița cu țara vecină, Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Statele Unite și alte puteri occidentale că au creat în mod deliberat un scenariu pentru a atrage Moscova în războiul pe care el îl numește ”o „operație specială”.

Discursul lui Biden a fost în contrast puternic cu cel al fostului președinte Donald Trump, care în primul său discurs ținut la sediul CIA în calitate de președinte a găsit de cuviință să atace agenția și să-i critice pe jurnaliștii de știri, și pe oponenții săi politici, chiar în fața „zidului stelelor” care comemorează zecile de agenți CIA morți la datorie, reamintește Reuters.

În discursul său de vineri, Joe Biden a remarcat că încă două stele au fost adăugate pe zid în acest an. „Sănătatea dumneavoastră fizică și bunăstarea sunt extrem de importante pentru mine și pentru conducerea CIA”, a declarat președintele SUA, referindu-se probabil la Sindromul Havana – o serie de incidente anormale de sănătate care au afectat aproximativ 200 de diplomați și ofițeri de informații americani din întreaga lume.

Joe Biden are o îndelungată colaborare cu CIA, în calitate de senator de Delaware timp de 36 de ani, membru al comisiilor de Relații Externe și Intelligence, dar și de vicepreședinte al SUA, relatează și The Washington Post.

După ce nu a mai fost vicepreședinte, cel mai mult i-a lipsit să citească rapoartele zilnice ale președintelui, compilații ale informațiilor de top și analizelor comunității de intelligence, a spus Biden spre amuzamentul audienței.

”Am fost implicat în activitatea agenției nu 75 de ani, dar – detest să admit – 52 de ani”, a mai punctat el.

Biden a vorbit și despre tensiunile generate de retragerea din Afganistan de anul trecut, un subiect delicat, în condițiile în care Washington-ul a apreciat greșit crezând că guvernul președintelui Ashraf Ghani va rezista luni de zile. În schimb, Ghani a fugit și talibanii au preluat Kabulul chiar în timp ce Occidentul încerca să-și evacueze oamenii.

The Washington Post remarcă faptul că a fost prima evaluare greșită, urmată de cea de a doua.

Senatorul Angus King, un independent din Maine care face parte din comitetele Senatului de Informații și Servicii Armate, a spus că a cerut oficialilor serviciilor de informații să analizeze de ce au existat „două probleme semnificative într-un an”. „Calitatea informațiilor de dinaintea invaziei a fost excelentă și absolut de clasă mondială”, a spus King într-un interviu recent. „Problema a fost evaluarea a ceea ce se va întâmpla după invazie” a adăugat el.

King s-a referit la faptul că întreaga comunitate de informații din SUA a subestimat capacitatea Ucrainei de a rezista invaziei ruse și a prezis în mod greșit că guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski va cădea în câteva săptămâni, mai scrie The Washington Post.

Sursa: agerpres.com, investigative-report.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *