Tehnici folosite pentru pregătirea agenților secreți
Lumea serviciilor secrete. Un subiect care atrage multe întrebări, mai ales pentru că informaţiile care „scapă” sunt foarte rare şi când scapă, nu scapă întâmplător.
Totuşi, jurnaliştii germani ai revistei Focus a reuşit imposibilul: au obţinut câteva informaţii despre atmosfera din interiorul unei şcoli de spionaj, dar şi despre tehnicile specifice pe care le învaţă viitorii agenţi secreţi de la Bundesnachrichtendienst (BND), echivalentul german al CIA.
Astfel, identificarea minciunii, relaţii internaţionale, supravieţuirea în cazul unei curse cu focuri de armă, psihologia şi limbile străine se numără printre cursurile urmate de elevii şcolilor de spioni.
Cel mai important pentru un viitor spion este să înveţe cum să convingă sursele să dezvăluie secrete. Informaţia reprezintă puterea absolută, iar cine o are îşi creează un mare avantaj.
Pentru a ne ajuta să ne facem o părere despre cât de eficient poate fi un spion care a trecut de pregătirea BND, jurnaliştii revistei Focus au expus cazul unui ofiţer. În 90 de minute de dialog cu un lord, acesta a aflat statutul civil, ocupaţia, cariera, hobby-urile şi notele la examenele din facultate ale fiicei interlocutorului. La sfârşitul întâlnirii, agentul îşi îndeplinise misiunea, iar lordul se şi îndrăgostise. Pare simplu, dar în spatele acestei reuşite stau multe antrenamente şi cine ştie câte ore de pregătire specifică pe teren.
„Trebuie de asemenea să îşi dea seama ce îi motivează pe oameni şi care sunt vulnerabilităţile lui. Pentru că aceasta este informaţia pe care o vei folosi ca să îi manipulezi pentru a obţine ce vrei – adică informaţia secretă”, a spus un fost ofiţer CIA, Lindsay Moran, pentru Pursuit Magazine.
Minciuna şi arta de a minţi sunt alte atuuri esenţiale pentru cineva care lucrează în lumea serviciilor secrete. Ofiţerii de spionaj trebuie să fie foarte buni la acest aspect, dar trebuie să fie capabili să identifice şi când altcineva este la fel de bun. Pregătirea în această direcţie începe din ziua întâi. Bineînţeles, prietenii şi familia sunt printre primii care sunt minţiţi cu zâmbetul pe buze sau printre lacrimi amare, în funcţie de situaţie.
Nu degeaba se spune că cel mai bun Oscar pentru actorie ar trebui dat unui spion, nu neapărat celui mai bun actor. Pentru a minţi cât mai bine este necesar să fii cât mai creativ: ofiţerii inventează poveşti elaborate pentru a le folosi în tot felul de situaţii.
Tehnicile avansate de condus, evitarea şi pierderea pe traseu a urmăritorilor, dar supravieţuirea unui schim de focuri în trafic sunt alte probe pe care viitorii spioni trebuie să le treacă. În acest sens, trei ofiţeri au povestit că au supravieţuit unei curse cu focuri de arme pe străzile Arabiei Saudite datorită antrenamentelor expuse anterior.
Antrenamentele cu armele de foc nu sunt chiar cea mai frumoasă amintire pentru un agent. Cine trebuie să folosească o armă de foc la un moment dat, o va folosi pentru că un anumit aspect din misiunea sa nu a decurs conform planului.
Un bun agent secret trebuie să aibă şi cunoştinţe solide de psihologie şi limbi străine, dar şi de Drept. Alte cursuri acoperă subiecte diverse precum Islamul, geografia, observaţia şi tehnologia fotografică. La final, puţini sunt aleşi; conform raportului prezentat de Focus, dintre cei 800 de candidaţi care au aplicat la BND, doar 40 au reuşit să absolve.
Sursa:evz.ro
Sursa foto: visual hunt