Iașiul, inima digitalizării României
După ce la începutul anului, reprezentanții primăriei Iaşi au semnat Declaraţia privind o acţiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în oraşele şi colectivităţile din Uniunea Europeană, pe 23 iunie, Iașiul a devenit membru al programului 100 Intelligent Cities Challenge (ICC), succesorul programului Digital Cities Challenge, ambele lansate de Comisia Europeană. Mai mult, lucrurile se mișcă într-o direcție bună, venind vremea pentru un nou pas pentru localitate.
Practic, orașele ICC vor primi îndrumare și asistență personalizate și de înaltă calitate, acces la rețelele de consultanță și de la orașele partenere (europene, dar nu numai) și instrumentele necesare pentru a atinge obiectivele prioritare și adoptarea tehnologiilor avansate.
Astfel, joi, 16 iulie, reprezentanții municipalității ieșene vor participa la o ședință online cu echipa ICC pentru a li prezenta metodologia programului și pentru a fi instruiți cu privire la următoarele aspecte: conceptul acordurilor ecologice locale, ca modalitate de punere în practică a Acordului Verde European la nivel local; agenda Europeană a Competențelor și oportunitățile pentru orașe; beneficiile creării unei piețe de soluții tehnologice pentru orașe, potrivit Știrea de Iași.
„Lansarea ICC (care va avea loc în mod oficial în cursul lunii septembrie) coincide cu inițiativele politice importante ale Comisiei Europene, cum ar fi Acordul Verde European și Agenda Europeană pentru Competențe, care impulsionează o schimbare de paradigmă în susținerea tranzițiilor ecologice, digitale și a competențelor și pentru a facilita recuperarea din criza COVID -19. Orașele, nucleul creșterii pentru Europa, joacă un rol esențial în acest nou cadru politic. În același timp, ICC poate ajuta orașele să își urmeze propria cale de tranziție, oferind expertiză la nivel înalt, inspirație din bune practici și învățare prin interacțiunea cu alte orașe”, se arată într-o informare a ICC.
Declaraţia a fost lansată de Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, Preşedinţia finlandeză a Uniunii Europene, EUROCITIES, Reţeaua Open and Agile Smart Cities (OASC) şi Reţeaua europeană a laboratoarelor pentru modul de viaţă (ENoLL) cu scopul de a promova o modalitate europeană de transformare digitală şi de a încuraja o dezvoltare durabilă a serviciilor digitale pentru oraşe şi comunităţi. Aceasta este o declaraţie concretă şi concentrată care urmăreşte priorităţile locale ale oraşelor şi comunităţilor din economia globală a datelor.
Merită reamintit și faptul că municipiul Iaşi a câştigat competiţia Digital Cities Challenge şi a semnat Declaraţia de cooperare privind transformarea digitală şi creşterea oraşelor inteligente, premiul Best Smart City Project of the Year 2019 la Smart City Industry Awards (scia.ro) și a semnat Carta România 2030. De asemenea, Iaşul deţine preşedinţia Reţelei Open and Agile Smart Cities (OASC) România.
Municipiul Iași a câștigat în decembrie 2017 competiția Digital Cities Challenge, prin care Comisia Europeană a oferit suport pentru realizarea propriei Strategii de Transformare Digitală. În iunie 2019, această strategie a fost finalizată.
Mai multe informații, aici: www.stireadeiasi.ro
Sursa foto: goodnews.ro