A 26-a zi de război. Fost șef CIA: Ucraina se află într-un „impas sângeros”

Este a douăzeci și șasea zi de război în Ucraina. Forțele armate au transmis că au lovit, duminică, șapte ținte rusești – un avion, patru vehicule aeriene fără pilot (UAV) și două rachete de croazieră. Ucraina refuză să cedeze orașul-port Mariupol, în urma ofertei Rusiei, care a precizat că până duminică, ora 05.00, forțele armate ucrainene au termen să depună armele. În regiunile Donețk și Luhansk, se pare că forțele rusești ar fi luat măsuri de mobilizare forțată.

Orașul Odesa – următoarea țintă din sud

UPDATE 5: Generalul britanic Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite, a declarat, în legătură cu planurile Rusiei în zilele următoare, că aceasta ar putea „să aplice în profunzime” focul împotriva armatei ucrainene, lovind linia de aprovizionare, logistica, bazele aeriene, precum și forțele care luptă. „Și apoi vor lovi cu pumnul în orașele și teritoriile pe care simt că trebuie să le dețină”, a spus generalul Richard Barrons, într-o intervenție televizată la BBC.

În acest sens, orașul portuar ucrainean Odesa este următoarea țintă a Rusiei din sud, potrivit generalului. Capturarea Odesei ar izola economia Ucrainei de rutele comerciale prin Marea Neagră. Între timp, rușii ar putea să mențină presiunea asupra Kievului, deoarece acesta este centrul de greutate politic. Dar ei știu că este un obiectiv prea mare și „prea bine apărat pentru a intra cu forța în aproape tot orașul”, a spus fostul comandant.

Oficialii ucraineni sunt de părere că, deși înregistrează un succes militar extraordinar, orașele și populația țării rămân vulnerabile la bombardamentele brutale ale Rusiei, așa cum s-a observat și duminică. Fostul director CIA David Petraeus, un general în retragere care a servit în Irak și Afganistan, este de părere că Ucraina se află într-un „impas sângeros”.

„De asemenea, se poate spune că este o bătălie de uzură”, s-a exprimat fostul șef CIA.

Atacul împotriva civililor pare a fi atât o încercare deliberată a Moscovei de a frânge moralul și rezistența remarcabilă a Ucrainei, cât și de a bombarda o națiune independentă și suverană, despre care Vladimir Putin spune că nu are dreptul să existe, pentru a-i zdrobi visele de a se alătura Occidentului.

Guvernele occidentale au reacționat turnând rachete antitanc și antiaeriene în Ucraina, în ceea ce este acum un război prin procură cu Rusia, ceea ce ar fi părut o perspectivă de necrezut cu doar câteva săptămâni în urmă.

Sursa: evz.ro

Sursa: theworld.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *