Putin a mai trimis un grup de mercenari Wagner pentru a-l asasina pe preşedintele Zelenski

Mai mulţi mercenari ai companiei militare private ruse Wagner au sosit duminică în Ucraina cu scopul de a asasina conducerea militară şi politică ucraineană, a anunţat Direcţia de Informaţii a Ucrainei.

Serviciile secrete ucrainene au afirmat că principalele ţinte ale mercenarilor sunt: preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şeful cancelariei prezidenţiale Andrii Ermak şi prim-ministrul Denis Şmihal.

Preşedintele rus Vladimir Putin „a ordonat personal un alt atac unuia dintre împuterniciţii săi”, a spus Direcţia. „Toate încercările anterioare s-au încheiat cu eşecul şi eliminarea teroriştilor“. Zelenski ar mai fi fost ţinta a cel puţin trei tentative de asasinat, potrivit The Times .

Secretarul ucrainean al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleksi Danilov, a declarat la 1 martie că o tentativă de asasinare din partea forţelor speciale cecene a fost dejucată şi unitatea a fost „eliminată”.

 Unitatea specială aparţinea Kadîroviţilor, o organizaţie paramilitară cecenă care luptă alături de forţele ruse în războiul din Ucraina. O altă tentativă a aparţinut tot unui grup de mercenari Wagner, care are legătură cu guvernul rus. The Times scrie că ambele tentative de asasinat au fost dejucate de „elementele anti-război din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei”. Înainte de război, revista Foreign Policy relata că serviciile de informaţii americane au obţinut informaţii că există o listă de politicieni ucraineni, activişti şi dizidenţi ruşi şi belaruşi pe care Rusia i-ar fi vizat dacă ar invada Ucraina. Kremlinul a negat informaţiile presei americane conform cărora Rusia ar fi întocmit o listă de ucraineni pe care urmează să-i captureze sau să-i ucidă în cazul unei invazii. „Operaţiunile ruseşti anterioare au inclus crime ţintite, răpiri/dispariţii forţate, detenţii şi folosirea torturii [şi] probabil că i-ar viza şi acum pe cei care se opun acţiunilor ruseşti”, a declarat un oficial de informaţii american pentru Foreign Policy.

Sursa:adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *