Aplicații și algoritmi, unelte ce pot veni în sprijinul instituțiilor în lupta împotriva COVID-19

De la urmărirea suspecților căutați de poliție până la cea a pacienților neidentificați, încă, de către medici, controversele din jurul proiectelor de recunoaștere facială, cum ar fi Clearview, se intensifică în contextul epidemiei Covid-19.

Lansarea software-ului de recunoaștere facială Clearview a stârnit multe controverse din cauza dezvăluirilor potrivit cărora și-a pregătit algoritmul de recunoaștere automată pe miliarde de fotografii disponibile publicului, imagini personale publice, însușite de pe rețelele de socializare fără permisiune.

Publicația The New York Times a publicat, recent, un articol despre o companie micuță, ce adună fotografii cu persoane identificate, din orice sursă posibilă și mai apoi utilizează inteligența artificială pentru a identifica aceleași persoane în alte fotografii.

Potrivit „Wall Street Journal”, Clearview se află în negocieri cu mai multe agenții de sănătate americane pentru a-i ajuta să urmărească deplasarea pacienților infectați și identificați, și pe cei care sunt susceptibili să fi fost în contact cu aceștia.

Totodată, grupul israelian NSO Group și-a propus să dezvolte prima sa tehnologie de uz civil pentru a cartografia extinderea epidemiei.

Potrivit agenției Bloomberg, prin software-ul Pegasus se pot urmări deplasările unui purtător de virus în ultimele cincisprezece zile.

Un alt producător de camere de camere de supraveghere din Texas, Athena Security, care ar fi fost finanțat de agenți CIA, a dezvoltat un algoritm care analizează conversațiile cetățenilor prin SMS și Twitter, tehnica fiind folocită în identificarea unor surse de contaminare în timpul epidemiei de holeră din Haiti în 2010.

Continuarea materialului poate fi vizualizată aici: https://www.archyde.com/

Sursa foto: https://martechseries.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *