Nume de cod 29155: Identitate rusă. Acoperire elvețiană.

Prin beneficierea de acoperire diplomatică în Elveţia (prin folosirea efectivă a unor paşapoarte de la misiunea rusă în statul elvețian), membrii unităţii secrete cu numele de cod 29155 din cadrul GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse, au putut să-şi deruleze operaţiunile de sabotaj şi asasinate în diverse ţări europene,

În cadrul unei investigații a echipei platformei  Bellingcat, desfășurate, începând cu 2018, în comun cu partenerii săi Tamedia (Elveția) și The Insider (Rusia), coordonatorul echipei era un anume Gheorghi Gorşkov, prezentat drept un agent GRU cu acoperire diplomatică la reprezentanţa rusă pe lângă Organizaţia Mondială a Comerţului. Gheorghi Gorşkov este de fapt numele de cod al lui Igor Gordienko, un bărbat născut în 1979 la Bolgrad, în Ucraina şi absolvent al Academiei GRU.

Unitatea 29155 acționează de cel puțin un deceniu, însă serviciile secrete occidentale au descoperit-o recent, printr-o muncă în colaborare a patru agenții de informații. Încă nu este clar cât de des este mobilizată unitatea și deci nu se poate prevedea când și unde vor lovi operativii acesteia.Unii sunt veterani decorați ai celor mai sângeroase războaie ale Rusiei, inclusiv cele din Afganistan, Cecenia și Ucraina. Operațiunile sale sunt atât de secrete, conform evaluărilor efectuate de serviciile de informații occidentale, încât nu este cunoscută celor mai mulți operativi GRU.

Serviciile secrete occidentale bănuiesc că unitatea 29155 este responsabilă pentru o serie de operațiuni rusești care au fost considerate anterior fără legătură una cu alta.

Ceea ce îi derutează oarecum pe occidentali este că aceste misiuni n-au fost un „succes”. Ori, dacă sunt agenți atât de experimentați, cum au putut avea atâtea eșecuri? Fostul șef de informații din Estonia, Eerik-Niiles Kross, consideră că „inexactitatea este intenționată”.

Continuarea materialului poate fi vizualizată aici: adevarul.ro și aici: bellingcat.com

Sursa foto: https://nationalinterest.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *