Casa Albă amână publicarea „dosarului JFK” pentru a proteja de „vătămări” serviciile secrete

Casa Albă a declarat că va amâna publicarea documentelor clasificate legate de asasinarea fostului președinte John F. Kennedy. Președintele Joe Biden a decis că fișierele rămase „vor fi reținute de la divulgarea publică completă” până la 15 decembrie anul viitor.

În 2017, fostul președinte Donald Trump a lansat câteva mii de file secrete cu privire la asasinat, dar a reținut altele din motive de securitate națională.

La aproape 60 de ani de la asasinarea lui Kennedy în Dallas, Texas, în 1963, Biden a hotărât încă o întârziere, „necesară pentru a proteja de vătămări identificabile aduse apărării militare, agențiilor de informații, de aplicare a legii sau conducerii departamentului Relațiilor Externe” și că acest lucru „depășește interesul public în dezvăluirea imediată”.

Asasinarea președintelui în vârstă de 46 de ani a fost o „tragedie națională profundă” care „continuă să rezoneze în istoria americană și în amintirile atâtor americani care au trăit acea zi groaznică”, se arată în comunicat.

O anchetă de 10 luni condusă de judecătorul-șef al Curții Supreme, Earl Warren, a concluzionat la vremea resppectivă că Lee Harvey Oswald, un fost soldat care trăise în Uniunea Sovietică, a acționat singur.

Însă ancheta Comisiei a fost criticată și catalogată ca incompletă, o altă comisie a Congresului concluzionând ulterior că J.F.Kennedy „a fost probabil asasinat ca urmare a unei conspirații”.

„Actul JFK” cere ca toate înregistrările guvernamentale despre asasinat să fie dezvăluite „pentru a permite publicului să fie pe deplin informat”.

În conformitate cu legea, Arhivele Naționale au eliberat mii de documente pentru public privind asasinarea președintelui John F. Kennedy din 1992. Fișierele sunt accesibile online.

Sursa: newsweek.ro

Sursa foto: newsweek.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *