Celulă locală a organizaţiei jihadiste Stat Islamic, destructurată în nordul Israelui

O celulă a grupării Stat Islamic (SI), organizaţie jihadistă incriminată pentru atentate comise anul acesta în Israel, a fost destructurată în nordul acestei ţări, a anunţat duminică serviciul israelian de securitate internă Shin Beth, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Şase locuitori din Nazareth (nord) au fost arestaţi în urmă cu câteva săptămâni şi interogaţi de Shin Beth, fiind suspectaţi că au vrut să comită activităţi teroriste în numele SI în interiorul Israelului”, a anunţat Shin Beth într-un comunicat, precizând că „suspecţii se întâlniseră pentru a pregăti atentate”.

„Acest caz scoate la lumină influenţa SI în Israel, care i-a inspirat între altele pe autorii atentatelor” din Beersheva (sud) şi Hadera (nord), atentate ce s-au soldat cu patru şi respectiv doi morţi în martie şi au realimentat temeri privind comiterea de noi atentate.

Cei şase suspecţi vor fi inculpaţi duminica aceasta pentru activităţi teroriste, potrivit Shin Beth, care a subliniat că „SI continuă neîncetat să-şi propage ideologia printre cetăţenii israelieni, pentru a recruta prin propaganda sa pe internet şi pe reţelele sociale, şi aceasta în scopul de a promova activităţi teroriste în Israel”.

Zeci de persoane, majoritatea arabi israelieni, au fost arestaţi în ultimii ani pentru că au luptat în cadrul unor organizaţii jihadiste sau au întreprins activităţi inspirate de aceste mişcări.

Arabii israelieni sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după înfiinţarea statului Israel în 1948. Ei reprezintă circa 18% din cele nouă milioane de israelieni.

Sursa: agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *