Fost șef al CIA: ”NATO ar elimina toate forțele rusești din Ucraina precum și toate navele de la Marea Neagră”

SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota rusă din Marea Neagră dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a precizat duminică fostul director al CIA, David Petraeus, scrie The Guardian. Generalul american în retragere a mai spus că nu a vorbit personal cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre probabila reacție a SUA, dar a declarat într-un interviu pentru ABC News că el crede că un atac nuclear al Rusiei în Ucraina va declanșa un răspuns NATO condus de SUA.

Petraeus a spus că Occidentul trebuie să ia în serios amenințările nucleare ale Moscovei, amintind și că Jake Sullivan a avertizat Rusia că o asemenea decizie ar genera „consecințe catastrofale”. Sullivan spus că SUA comunică direct cu Rusia pe această temă, inclusiv despre răspunsurile decisive pe care le-ar lua Statele Unite dacă Moscova ar alege să o ia pe „acel drum întunecat”. Întrebat ce s-ar putea întâmpla dacă Vladimir Putin ar decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, David Petraeus a răspuns: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO, un efort colectiv, care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră”. Fostul șef CIA a adăugat că un atac nuclear ar genera radiații ce ar ajunge probabil în țările NATO din apropiere, ceea ce ar putea fi considerat un atac asupra Alianței. „S-ar putea argumenta că este vorba de așa ceva. Cealaltă variantă este că atacul este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns, nu poate rămâne fără răspuns”, a continuat generalul american în retragere. Totuși, acesta insistat că „nu se dorește, din nou, să se ajungă la o escaladare nucleară”.  „Dar trebuie arătat că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”, a indicat David Petraeus.

Fostul șef al CIA a analizat și conflictul energetic dintre Rusia și Europa, spunând că este clar că Vladimir Putin vrea ca țările europene să sufere cât timp cât acestea încearcă să izoleze Moscova din cauza invaziei „El încearcă să prezinte acest lucru în orice fel poate, într-un mod care să pară amenințător, pentru a încerca să facă Europa să cedeze. El (Putin- n.red.) crede că Rusia poate să îndure mai mult decât Europa”, a declarat Petraeus. „Și, știți, rușii au îndurat mai mult decât Napoleon și decât naziștii și așa mai departe. Dar nu cred că vor reuși să îndure mai mult decât Europa. Europa va avea o iarnă grea, va exista un flux foarte redus de gaze naturale, dar vor trece peste asta și nu cred că vor ceda în ceea ce privește problema sprijinului pentru Ucraina”, a ținut să mai precizeze generalul american. Odată cu creșterea presiunii asupra lui Putin după câștigurile ucrainene în estul țării în temeiul declarației de anexare de săptămâna trecută și creșterea rezistenței la eforturile de mobilizare în Rusia, Petreaus a spus că liderul Moscovei este „disperat”. „Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a mai spus David Petraeus. 

Sursa: agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *