Cristian Unteanu: “…când la orizont apar uşile sălii unde puternicii lumii îşi împart hărţile geografiei”

Într-un material interesant publicat în cotidianul Adevărul, jurnalistul Cristian Unteanu vorbește despre “cum pot răsturna serviciile de informaţii străine un guvern ales democratic”, spunând că astfel de povești „se învaţă acum la şcolile unde, printre altele, se predă şi istoria implicărilor directe, în forţă, ale unora dintre serviciile de informaţii cele mai prestigioase din lumea democratică în răsturnarea unor guverne nesupuse”.

Povestea prezentată de acesta s-a petrecut în august 1953 și a fost pusă la cale de CIA (Project AJAX) şi de MI6 (Operation BOOT), având ca obiectiv înlocuirea lui Mohammad Mosaddegh, prim-ministrul democratic ales de la Teheran, pentru al-l aduce la putere pe Mohammad Reza Pahlavi, cel care avea să devină al doilea şi ultimul Şah al dinastei Pahlavi.

“O poveste murdară despre o intervenţie ordonată doar din raţiuni economice foarte precise, adică refuzul prim-ministrului iranian de a mai acorda britanicilor dreptul absolut de a exploata toate resursele petroliere ale ţării sale. Generaţia sa de politicieni, imediat după război, chiar începuse să creadă în povestea cu democraţia, decolonizarea şi independenţa unei naţiuni care să devină stăpână pe propriile sale resurse. În zona respectivă, două ţări erau „interesante“ tocmai din cauza dimensiunii şi accesibilităţii acestor resurse: Arabia Saudită şi Iranul, dominate de existenţa companiilor petroliere, Arabian-American Oil Company în Arabia Saudită şi Anglo-Iranian Oil Company în Iran. Compania din Arbia Saudită a cedat presiunii de a împărţi veniturile uriaşe cu guvernul local, dar Londra a refuzat ferm acest lucru. Iar Mossadegh a avut curajul să naţionalizeze compania respectivă, moment în care la Londra au început planurile pentru înlocuirea sa cu un om prietenos care să-şi cunoscă interesele”.

“Primul este că veţi descoperi scenariul de bază după care s-au construit mai apoi toate evenimentele de acest gen din multe părţi ale lumii, bazate exclusiv pe raţionamentul de putere care vorbeşte despre accesul şi contolul resurselor”.

“Totodată, expune și mărturia unui operativ de rang înalt (cu „licence to kill“) care se referă la câteva momente care au determinat întreaga istorie ulterioară a evenimentelor, impresionând şi motivând reacţia „populară“. Printre acestea, răpirea în aprilie 1953 a lui Mahmoud Afhartous, şeful de atunci al Poliţiei. Omul dispare fără urmă, va fi asasinat într-o pivniţă. La întrebarea „Aţi fost implicat în asasinat?“ Darbyshire răspunde „Da!“”.

Tehnic, veţi vedea, pregătirea momentului a vizat două dimensiuni: recrutarea unor grupe de participanţi „la manifestări spontane“, apoi cea strict militară, un plan „care implica cucerirea a punctelor strategice în acele oraşe în care ne gândeam că unităţile militare sunt loiale şahului…cucerirea staţiei de radio..planul clasic“ – după cum relatează Darbyshire. Membrii parlamentului şi alţi sprijinitori erau plătiţi de agentul MI6 cu bancnote ascunse în cutii de tinichea pentru biscuiţi. A fost realizat şi un documentar despre evenimentele respective, inclusiv pe baza acestei mărturii, film intitulat COUP 53 şi lansat pe piaţă pe 17 august 2020.

Cine este Cristian Unteanu:

Ziarist începînd cu 1973, a lucrat la Radio televiziunea Română apoi, din 1998, este acreditat pe lângă instituțiile europene și NATO din partea mai multor ziare sau televiziuni românești.

A fost editorialist pe probleme europene al ziarului ZIUA, a realizat sute de emisiuni de televiziune printre care ciclul MILLENNIUM sub egida Clublui de la Roma, Academiei Franceze și a Academiei Române. 

Articolul poate fi citit integral, aici: adevarul.ro

Sursa foto: https://www.theguardian.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *